SCENARISTI OTKRIVAJU KAKO JE NASTALA AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA: Najveći izazov bio je da Mirjana Bobić Mojsilović bude zadovoljna
Foto: Promo

Milica Jevtić i Boris Grgurović

SCENARISTI OTKRIVAJU KAKO JE NASTALA AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA: Najveći izazov bio je da Mirjana Bobić Mojsilović bude zadovoljna

Pop kultura -

Filmadžije često znaju da kažu da su za dobar film ili seriju, po nepisanom pravilu, najzaslužnije tri stvari: scenario, scenario i scenario.

Za uspeh serije "Azbuka našeg života", rađene u produkciji Telekoma Srbija i Kontrast studiosa, koja je najpre osvojila gledaoce na kanalu Superstar (petkom u 21 čas), a odnedavno i publiku TV Prva (ponedeljkom u 21.45), odgovoran je dvogodišnji rad kreatorke Jelene Bajić Jočić na svakom detalju, uključujući i scenario, za koji su, uz rediteljkine smernice, bili zaduženi Milica Jevtić i Boris Grgurović. Mada je reč o mladim autorima, Milica i Boris već su imali priliku da bruse talenat u velikim TV naslovima. Milica je učestvovala u pisanju epizoda za serije "Biser Bojane" i "Preživeti Beograd", dok je Boris, između ostalog, radio na scenariju za "Jutro će promeniti sve". Međutim, "Azbuka" im je bila veliki izazov jer su se prvi put susreli sa adaptacijom romana, i to dva - "Azbuka mog života" i "Muška azbuka", koje potpisuje književnica Mirjana Bobić Mojsilović.

Mirjana Bobić
foto: Dragan Kadić

- Na prvi pogled deluje kao da je adaptacija manje zahtevna od pisanja originalnog scenarija, ali to, zapravo, nije tačno. Pre svega, neophodno je zadržati ton i stil samih romana, a zatim i prevesti s literarnog na filmski jezik. Budući da se oba književna dela najviše bave unutrašnjim stanjima likova, koja se teško prilagođavaju ekranu, morali smo, uz Jeleninu veliku pomoć, da domaštavamo događaje, ali tako da ne narušimo Mirjaninu dramaturgiju. Rekla bih da smo u tome i uspeli - kaže Milica Jevtić.

Milica Jevtić, Boris Grgurović
foto: Kurir

I njen kolega smatra da je najvažniji zadatak bio da zadrže duh romana i likova koje je Mirjana već postavila.

- To je ujedno bio i najveći izazov. Smernice kreatorke i rediteljke Jelene Bajić Jočić bile su nam dragocene, zato što je ona od prvog sastanka imala jasnu viziju kako da prenese roman u igranu formu, i to šta želi da postigne, a šta ne želi. Uspela je da pronađe balans. S jedne strane, imali smo adaptacije i promene koje su bile neophodne kako bi narativ funkcionisao u skroz drugačijem mediju, dok je istovremeno bilo od esencijalne važnosti da ostanemo verni izvornom materijalu, romanima Mirjane Bobić Mojsilović - opisuje Boris Grgurović.

Milica ističe da je prava retkost sarađivati s rediteljem koji je toliko posvećen projektu. Sve Jelenine smernice, komentari i predlozi uvek su bili, kako kaže, dobro promišljeni i argumentovani, što je od velikog značaja kada je reč o pisanju scenarija.

- Zbog toga što je reč o adaptaciji romana čiji je pisac živ i shodno tome u mogućnosti da ima mišljenje, izazov je, pre svega, bio taj da Mirjana bude zadovoljna našim radom i "čitanjem" njena dva dela. Mislim da se ni u jednom trenutku nismo ogrešili o nju. Izazov je bio i pokušaj da se delikatna i suptilna unutrašnja stanja likova prenesu na ekran, tako da ne deluju banalno i patetično, a da istovremeno gledaocima dočaramo sve emocije koje je Mirjana vešto utkala u njih - poručuje Milica Jevtić.

I dok ovih dana gledaoci biraju stranu Uroša ili Vesne, glavnih junaka koji pokušavaju da posle 25 godina braka započnu novi život, Milica nam otkriva da joj je, ipak, omiljeni lik njihova ćerka Marta.

- Zbog toga što je vrcava, duhovita i otresita. Pišem je s lakoćom i uživam u tome. Veoma sam zadovoljna izvedbom Mione Marković, jer joj je udahnula život i dala još jednu dimenziju - završava Milica.

Azbuka našeg života
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

VERUJEM U CRNU MAGIJU! Glumac iz serije Crna svadba otkrio temu TAJNOVITOG domaćeg projekta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track