OTKRIVENA TAJNA TESTAMENTA PRINCEZE DAJANE: Ostavila OGROMNO BOGATSTVO, a evo ko je nasledio svu njenu IMOVINU!
Foto: Profimedia

NA SVE JE MISLILA

OTKRIVENA TAJNA TESTAMENTA PRINCEZE DAJANE: Ostavila OGROMNO BOGATSTVO, a evo ko je nasledio svu njenu IMOVINU!

Pop kultura -

Čuvena britanska princeza Dajana ovih dana bi napunila 61 godinu da nije poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

Njen stariji sin Vilijam odao je dirljivu počast majci u pismu koje je poslao dobitnicima nagrade koja nosi njeno ime, a dodeljuje se svakog 1. jula od 1999. godine mladim ljudima u od devet do 25 godina koji se bave nekom društveno korisnom aktivnošću u bilo kom području života - od humanitarnog rada do sporta, i pomažu drugima. Akcenat je i na programima za borbu protiv nasilja i te mentorstvima u raznim područjima.

princ Vilijam, Princ Vilijam
foto: Profimedia

- Deo ste inspirativne generacije mladih ljudi koji svojim delovanjem menjaju svet i izuzetno se divim vašim naporima. Vi ste zaista personifikacija ostavštine moje majke i znam da bi ona bila jako ponosna na sve vas. Verujem da nema boljeg načina da proslavimo njen život i rad od odavanja priznanja neverovatnim ljudima koji posvećuju toliko vremena i truda da pomognu onima oko sebe - rekao je princ Vilijam u pismu.

I Vilijam i Hari od samog početka podržavaju ovu nagradu i angažovani su u svim aktivnostima oko nje.

princeza Dajana, princ Carls
foto: Profimedia

Novac za finansiranje prikuplja se donacijama, a deo novca, tvrdi se, stigao je i iz ostavštine princeze, koja je imala samo 36 godina kada je stradala u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu Pont de l'Alma.

O toj ostavštini upravo pišu britanski mediji, analizirajući šta je i kome tragično preminula princeza ostavila nakon smrti.

Tako Mirror piše kako je Ledi Di, iako vrlo mlada, ipak imala napisan testament. Takav je, kažu, običaj u aristokratskim porodicama iz kakve je ona bila, a ujedno i kao supruga naslednika britanskog trona, princa Čarlsa.

kraljevska porodica, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Dajana je, kažu, bila vrlo darežljiva u svom testamentu. Želela je da bude sigurna da će oba njena sina biti finansijski zbrinuti nakon njene smrti, ali je novac dala i kumovima, omiljenim zaposlenima i u humanitarne svrhe. U trenutku smrti ostavština bivše princeze od Velsa bila je procenjena na više od 21 milion funti. Novac je stigao od njene nagodbe u razvodu s princom Čarlsom, ali i od deonica, nakita, gotovine, ličnih predmeta iz porodičnog doma u Kensingtonskoj palati.

Iako su porezi na nasledstvo odgrizli veliki komad tog bogatstva, smatra se da je nakon svih troškova ostalo više od 13 miliona funti za naslednike.

Princeza Dajana
foto: AP

Pol Barel, Dajanin batler i osoba od poverenja, dobio je 50.000 funti, a brojni kumčići vredne predmete poput slika i porculana. Dobrotvorna udruženja s kojima je sarađivala dobila su takođe više od 100.000 funti. Deo njene odeće i nakita određen je za prodaju u humanitarne svrhe, deo se čuva. Takođe, humanitarnim udruženjima koje je odredila dopušteno je da u komercijalne svrhe koriste njeno ime i tantijeme koje su povezani s njom.

Sve što je ostalo, a po nekim procenama to je oko 8,5 miliona funti, bilo je namenjeno prinčevima Hariju i Vilijamu. Tokom godina, kroz pametna ulaganja, bogatstvo je naraslo opet na 20 miliona funti. Deo tog novca prinčevi su dobili nakon 25. godine života, deo nakon 30. rođendana.

Megan Markl, princ Hari
foto: DW / Goff Photos / Profimedia

Princ Hari, koji ove godine nije došao u Veliku Britaniju na obeležavanje majčinog rođendana, u famoznom intervjuu koji su on i supruga Megan dali Opri Vinfri, rekao je da su, nakon što su prestali da obavljaju dužnosti za kraljevsku porodicu i preselili se u SAD, živeli od majčinog novca. Rekao je kako je "Firma" (kraljevska porodica) prestala da ga finansira.

- Imali smo ono što mi je mama ostavila. Bez toga ne bih mogao ovo da napravim - rekao je tada odbegli princ.

- Kao da je videla šta će se dogoditi i bila s nama sve ovo vreme.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

01:02

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track