POSLEDNJE REČI U NJEGOVOM DNEVNIKU LEDE KRV: Slavnog glumca PRONAŠLI MRTVOG, a mnogi misle da mu je PRESUDILA ova uloga
Foto: Toma Antonio / SGP / Profimedia

IMAO JE SAMO 28 GODINA

POSLEDNJE REČI U NJEGOVOM DNEVNIKU LEDE KRV: Slavnog glumca PRONAŠLI MRTVOG, a mnogi misle da mu je PRESUDILA ova uloga

Pop kultura -

Prošlo je punih 15 godina otkako je svet ostao bez jedne od najvećih glumačkih legendi novijeg doba, Hita Ledžera. Glumac je 22. januara 2008. iznenada preminuo u 29. godini u svom stanu na Menhetnu.

Njegova smrt je proglašena nesrećnim slučajem, a obdukcija je pokazala da mu je presudila kombinacija lekova i opijata zbog koje je doživeo srčani udar. Mnogi njegovi fanovi, koji ga dobro pamte po ulogama u filmovima "Deset razloga zašto te mrzim" i "Planina Broukbek", veruju da ga je uništila njegova poslednja uloga.

Hit Ledžer
foto: Profimedia

Radi se o ulozi legendarnog Džokera u filmu "Vitez tame", a jasno je da se radilo o jako zahtevnom liku. Glumac je nekoliko puta i sam rekao da su mu pripreme iscrpljujuće i da se teško prilagođava njegovom karakteru. Poznato je da je Ledžer koristio zaista bizarnu metodu kako bi se uživeo u lik Džokera, te da se na šest nedelja potpuno odvojio od ostatka sveta i ograničio na život u hotelskoj sobi.

U to vreme je kreirao i poznati "Džokerov dnevnik", u kojem je opisao šta mu je prolazilo kroz glavu. Dok se izolovao u hotelskoj sobi, Ledžer je provodio sveobuhvatnu analizu lika kako bi ga skrojio prema "novom principu".

Hit Ledžer
foto: Profimedia

"Zaključavao sam se u sobu u kojoj sam eksperimentisao s različitim glasovima. Sve sam zapisivao u dnevnik jer sam želeo da uđem u to 'kraljevstvo psihopata'", objasnio je jednom prilikom glumac.

"On ne pokazuje empatiju, niti ima savest, što je zapravo zabavno, jer ne postoje granice onoga što može da kaže ili uradi. Uvek je vrlo ličan taj proces ulaženja u određeni lik. Priprema za ulogu bila je kombinacija čitanja stripova i scenarija, a zatim bih meditirao. Kristofer Nolan i ja imali smo jednaku viziju Džokera, što je bilo očito nakon našeg prvog sastanka. Potom sam otišao da pronađem lik, našao ga i vratio se", ispričao je Ledžer u jednom intervjuu.

Džoker, Hit Ledžer
foto: Profimedia

Iako su Kristofer Nolan i Hit Ledžer imali "jednaku viziju", glumac je često improvizovao u glumačkoj izvedbi Džokerovih scena. To je snimanje učinilo nepredvidljivim i intenzivnim.

Džokerov dnevnik bio je jedan od načina na koji je Ledžer "ušao u lik" i praktično postao Džoker na par meseci. Zanimljiva su preklapanja samog lika i glumca. Naime, Ledžerova sestra Kejt ga je kao malog oblačila u kostim medicinske sestre, a upravo Džoker u sceni detonacije Gotama nosi uniformu medicinske sestre.

Džoker, Hit Ledžer
foto: Profimedia

U Ledžerovom dnevniku takođe se nalaze Džokerovi dijalozi s drugim likovima, fotografije hijena (služile su mu za smišljanje Džokerovog smeha) i brojne druge asocijacije na ovaj lik, a ono što je mnogima slomilo srce su jezive, gotovo proročke reči upisane na poslednjoj stranici dnevnika velikim slovima.

"Bye, bye", ispisao je Ledžer na kraju, odnosno u prevodu: "Zbogom".

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track