Najnovije vesti

KADA SU PREGLEDALI SNIMAK SMRTI STIVA IRVINA ZAREKLI SE DA NEĆE UGLEDATI SVETLOST: Poslednje reči čuvenog avanturiste bile jezive
Foto: Profimedia

TUGA

KADA SU PREGLEDALI SNIMAK SMRTI STIVA IRVINA ZAREKLI SE DA NEĆE UGLEDATI SVETLOST: Poslednje reči čuvenog avanturiste bile jezive

Pop kultura
19:26h

Smrt Stiva Irvina i dan - danas je ostala misterija iako je prošlo 17 godina nakon što je raža ubila ovo voljeno TV lice i australijskog zaštitnika prirode.

Podsećanja radi Irvina je probola raža 4. septembra 2006. na grebenu Bat u blizini Port Daglasa dok je snimao novu televizijsku emisiju, a lokacija trake na kojoj se vidi tragedija je nepoznata.

Stiv Irvin
foto: Profimedia

Snimateljske ekipe su se očajnički trudile kako bi pokušale da ga spasu pre nego što su ga odvele na obalu, gde su bolničari izvršili reanimaciju. Irvin je preminuo pre nego što je stigao u bolnicu. Ceo incident snimljen je kamerama, trake su predate vlastima da pomognu u njihovoj istrazi, ali snimak još uvek nije objavljen u javnosti, uglavnom zahvaljujući željama njegovih bliskih prijatelja i porodice.

- Snimak nikada neće ugledati svetlost dana. Nikada. Ja sam snimak pogledao, ali ne želim da ga vidim ponovo - rekao je Irvinov najbolji drug i režiser Džon Stejnton kod Larija Kinga 2006.

Stiv Irvin
foto: Profimedia

Irvin je ronio tog dana snimajući za svoju novu emisiju. Fokus ekipe je bila smrtonosna tigrasta ajkula. Nakon što nije uspeo da je pronađe, Irvin se umesto toga okrenuo džinovskoj raži od skoro dva i po metra kako bi je snimio za jedan drugi projekat koji je radio. Stiv Irvin je plivao iznad raže, koje su inače u većini slučajeva bezopasne. U jednom trenutku mu je raža bodljom probila grudi, po svemu sudeći, misleći da se radi o ajkuli.

Raže inače koriste bodlje, koje su zapravo tri otrovne spinalne oštrice u repu, kao odbrambeni mehanizam kada im neko preti ili kada ih nagazi. Raža mu je bodljom probila grudni koš i zabola otrovni šiljak direktno u srce.

Raža, riba, životinje
foto: Profimedia

- Bodlja mu je prošla kroz grudi kao vruć nož kroz puter - rekao je Irvinov kamerman Džastin Lajons, koji je snimio tragični incident.

Irvin je rekao svom timu da mu je zrak "probio pluća" nakon što je pogođen, ne shvatajući da je umesto toga pogodio njegovo srce.

- Verovatno je raža od Stivove senke pomislila da se radi o tigrastoj ajkuli, koja često napada raže, pa je počela da ga napada. Dok se vraćamo čamcem, vičem na jednog člana posade da stavi ruku preko rane, a Irvinu sve vreme govorimo: "Misli na svoju decu, Stiv, drži se, drži se, drži se". Samo je nekako mirno pogledao i rekao: "Umirem". I to je bilo poslednje što je rekao - izjavio je kamerman.

Stiv Irvin
foto: Profimedia

Sve je bilo snimljeno jer je to bila želja samog Irvina. Stravični snimak je odmah predat vlastima koje su istraživale njegovu smrt. Biograf Timi Donovan rekao je da je Irvin uvek govorio ljudima “da bi bio tužan ako niko ne snimi njegovu smrt“.

Sve kopije kasete na kojoj se nalazi snimak Irvinove smrti su uništene odmah po završetku istrage, osim jedne. Rečeno je da je njegovoj supruzi uručena poslednja kopija. Ona je za magazin “You” 2018. rekla:

Stiv Irvin
foto: Youtube

„Nakon što je Stiv umro, 100 miliona gledalaca je pogledalo video snimak njegove smrti koji je objavljen na Jutjubu. Taj film je bio potpuna izmišljotina koja je iskorišćavala tugu ljudi. Nikad nisam gledala pravi snimak. Zašto bih? Znam kako je moj muž umro i laknulo mi je što deca nisu bila na brodu kao što bi obično bila; bilo bi užasno da su bila svedoci toga.”

Prema njenim rečima, još uvek postoji kopija negde u policijskom trezoru.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:52

KRENULA SAM U TERETANU JER SAM SE ZALJUBILA! Glumica otkrila svoju veliku strast koja deluje lako, a zahteva OGROMNU FIZIČKU SNAGU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track