7 STVARI BEZ KOJIH ĆE VAM KARIJERA PROPASTI: Ako ovo savladate, imaćete posao iz snova
Foto: Profimedia

Istraživanje

7 STVARI BEZ KOJIH ĆE VAM KARIJERA PROPASTI: Ako ovo savladate, imaćete posao iz snova

Pop kultura -
Pogledajte sedam izazova koje bi trebalo čim pre da savladamo ako želimo da doživimo karijerni uzlet ili da ostvarimo svoj posao iz snova

Gde jedni vide probleme, drugi vide izazove. Razlika između uspešnih i manje uspešnih leži upravo u spoznaji da je tajna uspeha u glavi i načinu na koji osoba pristupa poteškoćama s kojima se u svojoj karijeri susreće.

Ugledni profesor i istraživač Martin Seligman dugi niz godina bavi se proučavanjem fenomena uspeha, odnosno distinkcijom među ljudima koji na probleme gledaju kao na greške koje se daju popraviti, a ne kao na manjkavosti koje su van njihove kontrole.

Uspeh, zaključio je Seligman, u najvećoj meri je produkt načina razmišljanja. Optimistične osobe na svoje neuspehe gledaju kao na lekcije iz kojih mogu naučiti i nastaviti dalje mudrijim izborom i bogatijim iskustvom.

Pogledajte sedam izazova koje bi trebalo čim pre da savladamo ako želimo da doživimo karijerni uzlet ili ostvariti svoj posao iz snova.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

GodineSvaki uspešni preduzetnik će vam potvrditi kako su godine samo broj na papiru. Nikada niste prestari niti premladi da biste krenuli u poduzetničke vode, promenili karijeru ili napredovali. Bitna je samo dobra i originalna ideja i ambicija i veština da se ona realizira.

Mišljenja drugihNemojte se upoređivati s drugima, niti se obazirati na njihove komentare i mišljenja. Svako je kovač svoje sreće i nema razloga da sumnjate u svoje odluke koje su vođene strašću i ambicijama da uspete u svom karijernom uzletu.

Toksične osobePostoji teorija koja tvrdi kako je svako prosek 5 ljudi s kojima provodi najviše vremena. Prema tome, razmislite s kime se najviše i najradije družite. Jesu li to osobe koje vas podržavaju i inspirišu, pomažući vam da ostvarite svoj pun potencijal, ili vas na bilo koji način sabotiraju?

StrahStrah je samo produkt vaše bujne mašte i on je izbor koji svesno ili nesvesno donosite. Nikada nemojte dopustiti da vas strah od neuspeha parališu i spreče da činite ono što volite i bavite se poslom koji želite. Uvek postavite pitanje: šta je najgore što bi se moglo dogoditi?

VremeJedno vreme je bio popularan mem: Svi imamo jednak broj sati u danu na raspolaganju kao i Bijonse aludirajući pritom na činjenicu da svi imamo na raspolaganju 24 sata, međutim razlika između uspešnih i manje uspešnih leži u činjenici da jedni bolje raspolažu svojim vremenom i pažljivije ga planiraju.

Sadašnji trenutakI prošlost i budućnost su produkt vašeg uma. Ne možete promeniti prošlost niti predvideti ili znatnije uticati na budućnost. Jedino na šta možete da utičete je sadašnji trenutak. Jednom kada spoznate tu činjenicu, osećaćete se znatno slobodnije i sigurnije.

Stanje u državi i svetuIako mnogi za svoje neuspehe krive okolinu ili stanje u državi, odnosno svetu - brojni uspešni primeri oko nas dokazuju suprotno. Ne brinite o stvarima koje ne možete da kontrolišete i koncentrišete se na stvari koje su u domenu vašeg delovanja. Pratite potrebe tržišta i znajte da će se dobra ideja i naporan rad uvek isplatiti.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track