7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU (5) Beba Lončar: Kraljica koja je napustila presto
Foto: Profimedia

Predstavljamo priče o najvećim seks-ikonama i slavnim damama bivše SFRJ

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU (5) Beba Lončar: Kraljica koja je napustila presto

Pop kultura -

Njena lepota došla je do izražaja u filmu o „jugoslovenskom snu“, a onda su je producenti odveli u Rim, gde je nastavila uspešnu karijeru

Film „Ljubav i moda“, snimljen u Beogradu 1960, predstavljao je prekretnicu u socijalizmu. Prvi put u domaćem filmu predstavljeni su lepi i mladi ljudi koji se bezbrižno vole, vozikaju i zabavljaju na igrankama. A zvezda tog filma bila je Beba Lončar.Od Desanke do Brižit BardoRođena 1943. kao Desanka, još kao učenica bila je izabrana za spikerku dečjih emisija na konkursu Radio-televizije Beograd. Nedugo zatim, otpočela je i karijeru glumice - sa 17 godina igrala je u partizanskom filmu „Deveti krug“, upisala je i studije romanistike... a onda su joj prišli producenti. Pričala je: „Došli su kod mene i rekli mi - snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom... To je bilo kao san!“ Posle premijere filma „Ljubav i moda“, Jugosloveni su dobili zvezdu. Bila je beogradska Brižit Bardo!

Foto: Marina Lopiči, Vikipedija
Foto: Marina Lopiči, Vikipedija

Svi su bili zaljubljeni u preslatku tinejdžerku plavušicu Bebu, a ona je volela prestoničkog plejboja Dejana Božovića, momka divne talasaste kose i prodornih plavih očiju, zbog kojih je tražio da ga zovu „srpski Pol Njumen“... Zagrljeni, predstavljali su atrakciju korzoa u Knez Mihailovoj.Za „Modom“, sledile su glavne i sporedne uloge u filmovima „Dvoje“, „Dr“ i „Lito vilovito“, a uloga vikinške princeze u prvoj američko-britansko-jugoslovenskoj koprodukciji „Dugi brodovi“ Bebu Lončar odvodi 1965. u Rim. Zastalno... Njeno glumačko umeće bilo je skromnije od lepote kojom je raspolagala, pa je u Italiji nastupala samo u komercijalnim filmovima šarenog zabavnjačkog žanra. Ali tih je filmova bilo dosta, po tri-četiri godišnje, pa se za njenu karijeru u inostranstvu po svim merilima može reći da je bila uspešna. Prema legendi, čuveni italijanski reditelj Vitorio de Sika ozbiljno je razmišljao da joj poveri ulogu u jednom svom filmu. Ali do saradnje nije došlo zbog nekakvog sitnog nesporazuma.

Foto: Printskrin/Instagram
Foto: Printskrin/Instagram

Van javnog životaPočetkom osamdesetih Beba Lončar vratila se u Jugoslaviju da nas podseti na svoju lepotu ulogama u „Paklenom otoku“ i „Drugarčinama“. Posle italijanskog filma „Kuća prokletih“, snimljenog 1982, ostavila je glumu. Dugo je bila u braku sa hrvatskim biznismenom Josipom Radeljakom, s kojim ima sina Lea. Razvela se 1994, a on se kasnije oženio još jednom glumicom velike lepote - Enom Begović.Beba Lončar danas živi u Beogradu i ne učestvuje u javnom životu.„Ako budem odlučila da pričam o svom životu, onda ću sesti i sama napisati knjigu o tome kako sam živela i šta sam radila. U međuvremenu, volim da se družim sa prijateljima i srećna sam kada me niko ne prepoznaje“, odgovorila je na redakciji Nina na molbu za intervju.

PREOKRET U ALŽIRUO trenutku kad je odlučila da napusti svet filma, Beba Lončar je ispričala: „Sa skoro 40 godina snimala sam jedan film u Alžiru o krstaškim ratovima, nosila sam užasnu periku od 15 kila, napolju je bilo sto stepeni, pustinja oko mene, mučila sam se i psihički i fizički. Stala sam ispred ogledala i rekla sebi: ‚Šta radiš ti ovde? Je l‘ za novac radiš? Ne! Je l‘ za karijeru? Ne! ‚... U glavi mi se upalila lampica i odlučila sam da iz korena promenim život. Rodila sam dete, promenila sam zanimanje, državu...“

Bonus video

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU: Silvana Armenulić: Smrt u zenitu slave!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track