BATA ŽIVOJINOVIĆ JE PRAVI KALABIĆ: Najveća tajna serije Poslednji čin
Foto: Nemanja Pančić

Otkrivamo

BATA ŽIVOJINOVIĆ JE PRAVI KALABIĆ: Najveća tajna serije Poslednji čin

Pop kultura -

Zoran Rankić kaže da je uloga četničkog vojvode pisana za čuvenog Valtera, ali da je bio onemogućen da je prihvati

Zorana Rankića proslavila je u bivšoj Jugoslavija uloga četničkog vojvode Nikole Kalabića u seriji „Poslednji čin“, ali je ona bila pisana za njegovog kolegu Velimira Batu Živojinovića.Omiljeni junak partizanskih filmova i čuveni Valter povredio se tada na snimanju jednog filma i onda je reditelj Sava Mrmak morao da potraži drugo rešenje.- U našem glumačkom poslu treba imati i sreće. Bata je odlučan glumac i verujem da bi Kalabića odigrao odlično. Bio je duhovit, markantan i jak fizički. Uloga je pisana za njega. Kad sam preuzeo scenario, u njemu je pisalo ne ime lika Nikole Kalabića, već samo Bata. Bila je neoboriva činjenica da će baš on to igrati - objašnjava Rankić.Pre samog snimanja Zoran je sreo Velimira, a taj susret pamti kao da je bio juče.Druženje s kolegom- Znao je da igram Kalabića umesto njega, a kazao mi je da se povredio jer je skakao s mosta. Odgovorio sam mu da je trebalo da uzme dublera i da nije više tako mlad. On je meni rekao da vodim računa da mi se nešto takvo ne dogodi. Setio sam se tih njegovih reči poslednjeg dana snimanja serije - kaže glumac i dodaje:

- Morao sam da jašem konja. Televizija mi je uplatila časove. Nisam mogao da naučim, pa sam tražio da me menja njegov dreser kao dubler. Snimali smo tu scenu na Tari, negde iznad Zlatibora. Konj je pokušao da zbaci svog učitelja. Bilo je dramatično i jedva smo izbegli da nam konj ne pregazi ljude. Tad su mi kroz glavu prošle te Batine reči. Da sam ja jahao konja, ne bih preživeo. To pamtim kao upozorenje.

Mladi ga znaju kao Poparu... Zoran Rankić
Mladi ga znaju kao Poparu... Zoran Rankić

Gidra bio druga opcija

Rankić, koga mlađa publika zna po liku biznismena Žarka Popare iz „Srećni ljudi“, priznaje da nije hteo da igra Kalabića.- Nisam ulogu ni dobio posle Bate, već nakon Gidre Bojanića. On se nije snašao na snimanju i onda su našli mene. Nisam hteo odmah da prihvatim. Međutim, reditelj Sava me je ubeđivao da je to uloga za mene. Dao mi je stranicu i po teksta. Snimio sam prvu scenu. Dočekao me je aplauz kamermana, a ostalo je već istorija - zaključuje Rankić, kome sutra izlaze dve knjige poezije - „Slovenski znak“ i „Preteško ništa“.

Zla kobOSTAO BEZ OKTOBARSKE NAGRADEIako mu je partner na snimanju Dragan Nikolić predviđao veliku karijeru, Rankića su za ulogu Kalabića zaobišle nagrade.- Trpeo sam velike posledice. Trebalo je da za tu ulogu dobijem Oktobarsku nagradu i to je već bilo izglasano. Međutim, gradonačelnik Branko Pešić je odbio da donese takvu odluku uz reči: „Svaka čast njemu, zaslužio je. Međutim, nismo mi valjda ludi da nagrađujemo četnike.“ Danas mi to ne smeta, čak mi imponuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja