Dejvid Džejson: Još uvek čuvam Del Bojeve džempere u ormanu

Uloga koja je glumca proslavila

Dejvid Džejson: Još uvek čuvam Del Bojeve džempere u ormanu

Pop kultura -
Moj tata uvek je govorio: Ono što nemaš, ne može ti nedostajati. Mi smo recimo bili presrećni kad smo skupili novac da kupimo frižider i nikada nismo s prezirom gledali na nekoga ko se vozi u Rols Rojsu, s ponosom glumac priča o svojoj porodici

"Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri", rečenica je iz serije "Mućke" sada već upisana u televizijske anale, a izgovara je jedinstveni televizijski lik Del Boj Troter. Ovog nepopravljivog gubitnika koji voli da glumi sofisticiranost genijalno je cielu deceniju glumio britanski glumac Dejvid Džejson.

Ulogu koja mu je obeležila karijeru dobio je u zrelim, 40-im godinama i izokrenula mu je život naglavačke.

O tome kako je Del Boj ušao u njegov život, anegdotama sa snimanja, šta mu je rekla kraljica Elizabeta kada ga je proglasila vitezom, šta je šapnuo ćerki kada ju je u svojoj 61. godini doveo kući iz porodilišta,... Džejson je zapisao u autobiografiji koja je upravo izašla "Moj život".

Trenutak kada se našao na čitaćoj probi s Nikolasom Lindurstom koji glumi Rodnija i Leonardom Pirsom koji je u "Mućkama" glumio dedu, Dejvid je opisao kao čaroban moment.

"Kad smo nas trojica počeli dodavati svoje glasove tim rečenicama, u sobi se stvorila čarolija. Nikov nameran, pomalo glupast glas, moja najbolja imitacija Dereka i Leonardovo ljupko režanje – svi sastavni delovi naprosto su se poklapali", piše Džejson u knjizi. S Delom se glumac odmah sprijateljio i uživao je u izgradnji njegovog karaktera, ali i osmišljavanju Troterovog fizičkog izgleda.

"Mrzim da kupujem odeću i radije bih više puta prikljuštio prste kuhinjskom ladicom nego stajao u šopingu u redu. Ali kupovina odeće za lik Dela bila je sasvim nešto drugo. Uživao sam u tome", dodaje 74-godišnji glumac koji i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj u "Mućkama".

Uklopiti se sa sudbinom lika iz londonskog Pekama nije bio težak zadatak za Dejvida jer je i sam došao iz slične sredine.

"Moj tata uvek je govorio: Ono što nemaš, ne može ti nedostajati. Mi smo recimo bili presrećni kad smo skupili novac za kupovinu frižidera i nikada nismo s prezirom gledali na nekoga ko se vozi u Rols Rojsu", s ponosom glumac priča o svojoj porodici. Ipak, želeo je da se izvuče iz neimaštine i postati glumac.

Priliku za to dobio je u 26. godini kada je postao deo ekipe u seriji "Do Not Adjust Your Set" u kojoj su glumili i kasnije poznati Monti Pajtonovci. Javno to ne želi da prizna, ali nikada im nije oprostio što ga nisu ostavili u družini i pozvali u svoje kasnije projekte.

Sve do "Mućki" njegovo ime široj publici nije bilo poznato, ali Del Boj mu je otvorio vrata brojnih uloga. Deset godina nakon smrti prve supruge Dejvid se ponovno oženio s Gil Hinčklif. Kada su ušli u brak, Dejvid i Gil već su bili roditelji male Sofi koja danas ima 13 godina.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track