DRUŽE TITO, MI TI PEVAMO: Poslušajte kako su naše najveće zvezde pevali prvom čoveku Jugoslavije

Čola, Brena, Dado, Neda, Prele...

DRUŽE TITO, MI TI PEVAMO: Poslušajte kako su naše najveće zvezde pevali prvom čoveku Jugoslavije

Pop kultura -

Josip Broz Tito bio je prvi predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Narod ga je obožavao, a za vreme te vladavine u njegovu čast nastale su brojne pesme. Ako je i bio diktator, bio je najvoljeniji.

Danas možda deluje čudno, pa i pomalo smešno posvetiti pesmu prvom čoveku države, ali u to vreme bilo je sasvim normalno posvetiti pesmu Titu, a da vas pritom niko ne ismeva, makar ne javno. Tito je izgradio kult ličnosti u staroj Jugoslaviji, gotovo moderni mit, a razlikovao se od sovjetskih diktatora po fleksibilnosti i relativnoj otvorenosti prema zapadu.

Ideja je bila da se kultura obrazuje na socijalističkim vrednostima, ali i slobodnim uticajima zapada. Sećate se da su naši stari obožavali vestern filmove, što je nešto čime ni jedna komunistička zemlja nije mogla da se pohvali.

1. Zdravko Čolić - “Druže Tito mi ti se kunemo”

Jedna od najpoznatijih pesama posvećenih Titu jeste ona koju je otpevao Zdravko Čolić, “Druže Tito mi ti se kunemo” koja je postala još veći hit nakon Titove smrti. Sve te pesme su se najviše slušale 25. maja kada se obeležavao Dan Mladosti. Pesmu je komponovao Đorđe Novković, a tekst je napisala Mira Alečković.

2. Lepa Brena i Miroslav Ilić - “Živela Jugoslavija”

Neki su ovu numeru nazivali “poslednjim bedemom bratstva i jedinstva” i “simbolom jugoslovenstva”, što je po mnogima Lepa Brena i bila. Status kakav danas uživaju Miroslav Ilić i Lepa Brena duguju upravo eri Titove Jugoslavije.

3. Neda Ukraden - “Ide Tito”

Neda i danas rado priča o svojim iskustvima sa Titom ističući da je Tito bio jednostavan i pristojan čovjek, ali da joj se nisu svideli ljudi kojima se okružio.

4. Đorđe Balašević i Rani mraz - “Računajte na nas”

Pesma je nastala kao pozitivan odgovor na kritiku starijih generacija koje su zamerali mladoj "prozapadnoj rok generaciji" da ne dele duh socijalističkih vrednosti, pa otud "Računajte na nas".

5. Srebrna krila - "Živi Tito"

Vlado Kalember je takođe je pevao o Titu, a jugoslovenski miljenik žena otpevao je “Živi Tito”.

6. Teška industrija - "Pesma o Titu"

Ova pesma je jedna od pokazatelja svojevrsnog spoja kultura koji smo naveli. Tekst socijalističke pozitivne, ali i uverene propagande spojen je sa tada modernim gitarskim rifovima koji su došli sa zapada.

7. Novi Fosili - "Balada za Starog"

Pesma je nastala posle Titove smrti i pokazuje koliko je ljubav prema Titu bila autentična, a ne nametnuta, bar ne u tim poslednjim decenijama vladavine.

8. Zlatko Pejaković - "Digni svoju ruku druže"

Jedna od klasičnijih "poletnih" pesama.

9. Oliver Dragojević - "Zagorje zdravo"

10. Bisera Veletanlić - "Informbiro"

11. Indexi - "Tito posle Tita"

Pomalo je i tužno čuti ovu pesmu kad se setimo nedaća poslednje tri decenije.

12. Miladin Šobić - "Dok zbori Tito"

13. Dušan Prelević Prele - "Mi smo ponos druga Tita"

14. Generacija 5 - "Po Titu se vek poznaje"

15. Gazmend Pallaska - "Tito tri here hero"

16. Suncokret - "Reč Titova"

17. Meri Cetinić - "Poziv u borbu"

18. Dado Topić - "Prolog"

19. Rezonansa - "Joža"

20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track