FILM 18 GODINA BIO ZABRANJEN U HRVATSKOJ Dragojević: Sa Rana su mi skinuli i prevod!
Foto: Nebojša Mandić

Preveden kao Ozljede

FILM 18 GODINA BIO ZABRANJEN U HRVATSKOJ Dragojević: Sa Rana su mi skinuli i prevod!

Pop kultura -
Iako je od snimanja filma „Rane“ prošlo 18 godina, sve doskora je bio zabranjen na teritoriji Hrvatske, a reditelj Srđan Dragojević ističe da je zbog toga ponosan. Osim što se na RTL-u naš film zove „Ozljede“, sa njega je čak skinut i prevod koji je ranije postojao.

"Morat ću protestirat! Moj film je sinoć prikazan na RTL-u pod pogrešnim imenom! U Hrvatskoj se zove „Ozljede“, kako se zvao i dok se prikazivao u kinima, a ne „Rane“!", poručio je Dragojević ubacujući hrvatske reči, ali nakon što smo ga pozvali da nam objasni ovakav komentar, kao i to koga smatra odgovornim, reditelj je obuzdao.

"To sam se samo šalio. Drago mi je da je film nakon toliko godina ponovo prikazan u Hrvatskoj i da ni u jednom momentu nije titlovan, kao što je bio slučaj kada je počeo da se emituje u bioskopima. Nije strašno što su film nazvali „Ozljede“, čak i ne smatram da je to velika greška", rekao je Dragojević, koji smatra da ni u jednom momentu nije bilo potrebe da se film zabranjuje i da ima takav tretman u hrvatskoj javnosti.

"Uvek su ovaj film doživljavali kao nešto strašno, a sada, posle toliko godina, ipak su ga pustili i prikazali bez problema. Nema potrebe da pojedinci mešaju politiku i umetnost u svoje sukobe", osvrnuo se Dragojević, koji je nedavno napisao knjigu za decu „Kakagrad“, koju ne može da promoviše u medijima dok ne prođe izborna kampanja.

"Regulatorno telo za elektronske medije mi je dalo preporuku da ne treba da promovišem knjigu, dok su mi na televizijskim stanicama takođe rekli da to nije preporučljivo dok traje kampanja. To automatski znači da je u pitanju autocenzura. Zbog ovakvih glupih propisa, meni je zabranjeno da promovišem knjigu koja je namenjena deci. Očigledno da smatraju da svako ko se bavi politikom nije dovoljno pametan da napiše knjigu za decu i da ničim drugim, osim politikom, ne treba da se bavi", ističe reditelj.

Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track