(FOTO) MIRIŠE NA TEORIJU ZAVERE: Kurta Kobejna je CIA navukla na heroin zato što je smetao vlastima
Foto: Profimedia

Nema spokoja u Nirvani

(FOTO) MIRIŠE NA TEORIJU ZAVERE: Kurta Kobejna je CIA navukla na heroin zato što je smetao vlastima

Pop kultura -

Kurt Kobejn, prvi čovek Nirvane, ubio se 5. aprila 1994. godine, ali to ne sprečava teoretičare zavere u uverenju da frontmen kultnog benda nije umro onako kako se izveštavalo u medijima.

Autor knjige "Drugs as Weapons Against Us" Džon Potaš uznemirio je obožavatelje kultnog benda tvrdnjom da je frontmena Kurta Kbejna ubila obaveštajna služba američke vlade - CIA.

Potaš kaže da je Kobejn smetao vlastima u SAD-u jer je svojim pesmama zaludeo obožavatelje radikalnim levičarskim stavovima. Zbog toga ga je CIA, navukla na heroin i tako je ućutkan.

Foto: SPD
Foto: SPD

"Njegovo samoubistvo bilo je pažljivo isplanirano", zaključuje Potaš.

Skriveni dokazi ukazuju na to da je CIA koristila Kobejna, bez njegovog znanja, da promoviše uzimanje heroina. Kada je prestao da se drogira, pevač je postao pretnja tajnom planu, jer je u javnosti govorio protiv droga, što je smetalo obaveštajnoj službi.

Osim Kobejna, CIA je, prema teoriji zavere, kriva i za smrti Džona Lenona, Džimija Hendriksa i Tupaka, zbog istog straha od širenja "levičarske ideologije SAD-om".

Ma važi! (Foto AP)
Ma važi! (Foto AP)

Iako mnogima privlačne, fanovi ovih muzičara odbacuju teorije zavere po kojima ispada da su njihovi ljubimci nadigrani od strane tajnih službi, a mnogi navode da je Kobejn u pojedinim pesmama čin samoubistva tretirao kao "poslednju slobodu duha".

(The Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track