(FOTO) SRUŠENE GRANICE: Lajbah stigao u Pjongjang!
Foto: Facebook

Koncert

(FOTO) SRUŠENE GRANICE: Lajbah stigao u Pjongjang!

Pop kultura -
U avgustu 2015. godine Lajbah će postati prvi bend svoje vrste koji će nastupiti u Severnoj Koreji, zemlji poznatoj po vojnim marševima, gimnastici, himni Velikom vođi kao i prkosnom otporu prema zapadnoj kulturi

Članovi grupe Lajbah stigli su u Pjongjang gde će održati dva koncerta, čime će postati prvi bend sa Zapada koji nastupa u Severnoj Koreji.

Osnovana u godini kada je preminuo tadašnji lider Jugoslavije - Tito, grupa Lajbah se konstantno suprotstavljala oznakama bilo koje vrste, a koje su se ticale toga da li teže popu, roku ili tehnu.

U avgustu 2015. godine Lajbah će postati prvi bend svoje vrste koji će nastupiti u Severnoj Koreji, zemlji poznatoj po vojnim marševima, gimnastici, himni Velikom vođi kao i prkosnom otporu prema zapadnoj kulturi.

Turneja pod nazivom "Dan oslobođenja" će se podudariti sa 70. godišnjicom oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonizacije i naknadne podele na dve neprijateljske države koje su i dalje u konstantnim sukobima.

Koncerti su zakazani za 19. i 20. avgust u Pjongjangu, a poslužiće i kao materijal dokumentarnog filma čija je premijera zakazana za 2016. godinu.

Program koncerta uključuje neke od najvećih hitova ovog benda nastale tokom njihove 35-godišnje karijere, kao i severnokorejske narodne pesme.

Na listi pesama naći će se i “We Will Go To Mount Paektu”, jedan od najpopularnijih ovogodišnjih hitova Severne Koreje koji izvodi ženski bend “Moranbong”.

Planina Paektu je najviši vrh korejskog poluostrva koji u korejskoj mitologiji predstavlja mesto rođenja korejske nacije.

Lajbah se do sada često nalazio na udaru kritike zbog dvoznačne upotrebe političkih i nacionalističkih simbola, ali njihovi obožavaoci navode da vojnička uniforma koju članovi benda nose predstavlja kritiku totalitarističke ideologije.

Laibach DPRK Tour starts today at Ponghwa Theatre, Pyongyang!Photos by Joerund F. PedersenSupport Laibach: http://wtc.laibach.org/

Posted by Laibach on Wednesday, August 19, 2015
(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track