KINEZI SU BATU VOLELI VIŠE NEGO MAO CEDUNGA: Nudili mu sve, samo da bude građanin Kine
Foto: Aleksandar Jovanovic

Najpopularniji glumac na svetu

KINEZI SU BATU VOLELI VIŠE NEGO MAO CEDUNGA: Nudili mu sve, samo da bude građanin Kine

Pop kultura -

Velimir Bata Živojinović, gotovo sigurno, najpopularniji je glumac na svetu i to zahvaljujući filmu "Valter brani Sarajevo", koji je i dan danas popularan u Kini. A kolika je njegova popularnost govori i to što su mu pre nekoliko godina Kinezi nudili državljanstvo i kuću, a kraj u kom bi živeo hteli su da preimenuju u ime Batinog rodnog sela.

"Valter" je snimlje 1972. godine, ali se i nakon skoro 45 godina i dalje svake godine emituje na kineskoj nacionalnoj televiziji, i to nekoliko puta godišnje.

Pre nekoliko godina Kinezi su čak naumili da naprave seriju po ovom filmu, pa su u goste zvali i Batu Živojinovića lično. Kada se vratio u Srbiji, on je medijima ispričao da su ga mnoge kineske firme jurile da reklamira njihove proizvode.

Međutim, Kinezi su Bati ponudili čak i da postane njihov državljanin, a pored toga su želeli da mu poklone i jednu kuću kod Šangaja, pa čak i da taj kraj nazovu Koraćica, po selu u kojem je Bata rođen.Iako Bata nije hteo da se preseli u Kinu, Kinezi su došli u Srbiju da ga vide. Zapravo, pre četiri godine stotinak kineskih građevinara koji su gradili most Zemun–Borča htelo je da početak kineske Nove godine provede u društvu Valtera. Veliki bard ispunio im je želju, pa im je čak doneo i 100 litara domaćeg vina i 25 litara rakije.

Svečani doček u upravnoj zgradi priredio mu je lično ambasador Džang Vanšue i predstavnici kompanije koja je radila most.

Zanimljivo je, takođe, da je pre nekoliko godina premijer Kine Li Kećijang, hteo da upotpuni susretom sa Batom Živojinovićem za kojeg je kineski zvaničnik rekao da je junak njegove mladosti.

Nažalost, zbog Batinog lošeg zdravstvenog stanja, ova želja mu je ostala neostvarena ali se premijer susreo sa Ljubišom Samardžićem, koji je glumio Zisa, najbližeg Valterovog saradnika.

Inače, uspeh "Valtera" u Kini tumači se okončanjem Kulturne revolucije, kada je naslednicima Mao Cedunga bilo jasno da sumornu sliku Kine nakon obračuna s Velikim vođom nije moguće prefarbati domaćim materijalom.

Kina je bila i u lošim odnosima sa Moskvom i nekome je palo na pamet da se pokuša s filmovima Titove Jugoslavije jer nije bila pod uticajem Moskve, a ni kapitalista.

A onda je usledio nenadan uspeh koji je Batinu popularnost vinuo iznad ljubavi kao Mao Cedungu.Iako su nove generacije u Kini danas pronašle nove idole, za Valtera svi znaju, jer je to pitanje opšte kulture.

(R.Ž.Marković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track