NJEGA JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA: Dragan Nikolić je bio urbana legenda Beograda!
Foto: Zorana Jevtic

Evo šta su kolege rekle o Gagiju

NJEGA JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA: Dragan Nikolić je bio urbana legenda Beograda!

Pop kultura -
Dragan Nikolić je bio prava beogradska urbana legenda, čovek koji je na mnogo načina bio simbol naše prestonice i inkarnacija gradskog duha, izjavili su reditelj Goran Marković i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović povodom smrti priznatog glumca.

Marković je podsetio da je Dragan Nikolić rođen na Crvenom krstu i da mu je nadimak bio "krstaš".

"Ljudi sa periferije ovoga grada su bili izvor svih poetskih opsesija i u literaturi i na filmu i Dragan Nikolić je od ranih dana, od pojave crnog talasa i filma 'Kada budem mrtav i beo', pa do danas, predstavljao Beograd", naglasio je Marković.

"Mislim da je bio inkarnacija beogradskog duha, što je vrlo retko i što treba da pamtimo", dodao je reditelj filma "Nacionalna klasa" u kome je Nikolić igrao Flojda. Zelenović je primetio da smo ostali bez prave urbane beogradske legende, čoveka koji je na mnogo načina bio simbol Beograda.

"Dragan Nikolić je bio veliki šmeker, gospodin. Na filmu je više od 50 godina, od 1964. godine, i kada pogledate tih više od 170 uloga, koje se ostvario što na filmu, što na televiziji, tu bogatu filmografiju, ispada da je mogao da glumi sve", istakao je on. On je rekao da je Nikolić mogao da bude "Džimi Barka, čovek koji se ne snalazi ni u vremenu ni u prostoru, ali i šmeker iz "Nacionalne klase"".

"Podjednako je bio dobar i kao Popaj u filmu "Balkan ekspres", ali je napravio i fantastičnu ulogu, za mene verovatno najbolju, u filmu Vatroslava Mimice "Banović Strahinja", u kome je glumio siledžiju Aliju", istakao je Zelenović, dodavši da je Nikolić "nešto čudesno napravio" i u filmu Slobodana Šijana - "Ko to tamo peva".

Zelenović podseća da je Dragan Nikolić bio jedan od najomiljenijih glumaca u čitavoj Jugoslaviji.

"Volela ga je publika, volele su ga kolege, bio je čovek koji je stvarno mogao da vam uvek bude od pomoći", kazao je on.

"Ostaće velika praznina, ali i veliko delo i siguran sam da će Jugoslovenska kinoteka to čuvati kao svojevrsnu ostavštinu za budućnost i generacije koje dolaze, pokazivati i objašnjavati koliko je Dragan Nikolić obeležio vreme za nama kao veliki glumac i veliki čovek", rekao je Zelenović.

Reditelj i glumac Radoš Bajić povodom smrti Dragana Nikolića kazao je da je "otišao najbolji među nama".

"Božanstven čovek, veliki glumac i divan kolega. Ponosan sam što sam gotovo pet godina, od 2006. do 2011, neprekidno sarađivao sa njim i učio od njega. Njegov trag u našim dušama i u srpskoj kulturi, kinematografiji i pozorištu ostaće neizbrisiv", naglasio je Bajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track