OLIVERA KATARINA: Lomila sam čaše sa Brižit Bardo
Foto: Damir Dervišagić

Nostalgija

OLIVERA KATARINA: Lomila sam čaše sa Brižit Bardo

Pop kultura -

Uspeh „Skupljača perja“ nikad niko nije ponovio. Na našoj zabavi zvezde tog vremena su se veselile kao Balkanci

Poslednje večeri Kanskog festivala 1967. godine sve oči sveta bile uprte u ekipu filma „Skupljači perja“ zbog pobede.Sada, 50 godina kasnije, glumica Olivera Katarina, nažalost, bez svojih saboraca reditelja Saše Petrovića, Bate Živojinovića i Bekima Fehmijua, ponovo će kročiti na glamurozni crveni tepih u gradiću Kanu na jugu Francuske. Film koji je obeležio njenu karijeru biće ponovo prikazan, a ponovo će i zapevati „Đelem, đelem“. U prazničnim danima, koje, kako kaže, nikad nije slavila, Olivera se priseća te večeri.- Prvi maj me nikad nije interesovao, uvek sam slavila porodične praznike, poput slava i rođendana. Trenutno me ništa drugo ne interesuje jer samo o jednom putovanju mislim. Kada me je Jugoslovenska kinoteka pozvala i rekla da su novu kopiju poslali u Kan ne bi li naš film ponovo bio prikazan u okviru uglednog programa „Kan klasik“, bila sam presrećna i naravno da nisam mogla da odbijem tako izuzetan događaj - s nostalgijom u glasu kaže glumica i nastavlja:

Žal za mladosti- Idem i sa izvesnim bolom u grudima jer moje drage kolege, s kojima sam divno radila i bez kojih ovaj film ne bi bio to što jeste, nisu više s nama - Saša Petrović, Bata Živojinović i Bekim Fehmiju. Svih tih, meni dragih ljudi, nažalost, više nema, tako da sam i zbog toga dužna da odem i da svojim prisustvom podsetim tu međunarodnu publiku na taj veliki uspeh koji su „Skupljači perja“ tada doživeli - priseća se Olivera.Pratio je Janika BalažPre pola veka, kako sama kaže, dogodilo se čudo, veče i zabava o kojoj se i dan-danas priča.- Sećam se kao da je juče bilo. To je bilo čudo jedno! Taj trenutak, ta nagrada, obeležio je ceo moj život, moju karijeru. Bilo je ludilo u Kanu. Muzika iz filma koju sam i izvodila te večeri očarala je svet - živo se priseća Katarina i sad već sa osmehom prepričava svečanost kao da se nedavno dogodila.

- O, kada se samo setim crvenog tepiha i cele svečanosti. To je bio istinski glamur. Još se sećam uzvika sa svih strana „Ola- la, kele bel (smeh).“ „Skupljači perja“ su tada očarali krem filmskog sveta! Tu su bile najveće zvezde iz tog vremena s Brižit Bardo na čelu. Kasnije smo mi Jugosloveni -„Avala film“ napravili veliku zabavu na kanskoj obali, a ja sam pevala s orkestrom Janike Balaža. To je bilo ludilo. Svi su došli. Svetske zvezde su se veselile kao Balkanci, čaše, tanjiri, sve se razbijalo, pevalo se i igralo. Na kraju sam po srči igrala i pevala - priča glumica i nastavlja:- To se više nikad nije ponovilo. To je bio prvi prodor našeg filma u svet, ali takav se nikad više nije dogodio. Očigledno da se ovaj film izdvojio, da je ipak bio remek-delo koje je ostavilo traga. Sada kada budem išla verovatno ću ponovo imati koncert, a kad se vratim, planiram i ovde da nastupam - završava Olivera Katarina.MONA CUKIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track