(VIDEO, FOTO) OPROŠTAJ OD BATE Ivica Dačić: Ne ispraćajmo ga suzama jer Valter ne može da umre!
Foto: Stefan Jokić

Odlazak u legendu

(VIDEO, FOTO) OPROŠTAJ OD BATE Ivica Dačić: Ne ispraćajmo ga suzama jer Valter ne može da umre!

Pop kultura -

Komemoracija povodom smrti Velimira Bate Živojinovića održava se danas u Velikoj sali Doma sindikata.

1 / 6 Foto: Stefan Jokić

U Dom sindikata od Bate se opraštaju brojni prijatelji i saradnici, a iz Socijalističke partije Srbije stigli su Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Dijana Vukomanović, kao i lider SPS Ivica Dačić.

Na komemoraciju koju organizuje SPS došla je Batina supruga Lula Živojinović sa unukom i ćerkom.

Foto Nebojša Mandić
Foto Nebojša Mandić

16.10 "Batu poznajem celog života. Dok sam bio mlađi, znao sam ga po filmovima gde je glumio junake kojima su se svi divili. I ja sam hteo da budem kao Bata - junak, osoba kojoj se dive i koju cene. Kasnije kada sam ga upoznao, shvatio sam da on nije samo to što predstavlja na platnu. On je bio dobar, šaljiv, onaj koji je hteo svima da pomogne. Imao je politički stav koji je branio. Nije se trudio da ga vole, a voleli su ga. Svi su ga neizmerno obožavali, kao svetsku zvezdu filma. U Kini je bio mit, što i jeste. Upoznao sam ga kao kolegu u parlamentu", rekao je Ivica Dačić.

Foto Kurir
Foto Kurir

"Kako je mogao tako svetsku popularnost da stavi u mali parlament i kako je uspeo, nisam znao. Uvek je bio u SPS. Njegova pomoć je bila trajna i bez razmišljanja je bio kandidat naše partije. Stavio je svoj lik i delo na raspolaganje naše partije i želeo je da joj pomogne. Danas iz ove perspektive mogu samo da mu zahvalim što je sačuvao partiju. U turbulentim vremenima nikad nije prestajao da bude naš. Nije se pokolebao niti odstupio", rekao je lider SPS.

"On će biti večan i svojim delom i likom učinio je da svet zna za našu partiju. Hvala mu na zalaganju da Srbiju učinimo boljom. Hvala i porodici na podršci da politički deluje. Draga Lulo, želim da znaš da u nama imaš iskrene prijatelje i ti i tvoja deca. Učinićemo sve da vam pomognemo. Život čoveka traje dok traje sećanje na njega. Mi ćemo još dugo imati čime da se ponosimo. Naravno, ništa ne može da zameni Batu. Neko ko se bavi filmskom umetnošću napisao je da je bio veliki glumac i da je mogao da plače bez suza. Ja ne mogu da budem takav glumac. Zamolio bih vas da ga ne ispraćamo plačući, nego aplauzom jer Valter ne može da umre", završio je Ivica Dačić.

15.40 "Odajemo počast najvećoj legendi kinematografije. Postao je Bata Nacionale, večiti simbol jednog vremena", uvodne su reči na komemoraciji.

U četvrtak u 11 sati održaće se i druga komemoracija u Starom dvoru Skupštine grada Beograda.Legendarni glumac biće sahranjen u četvrtak, 26. maja, u 13 časova u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović je, posle duge i teške bolesti, preminuo 23. maja u 83. godini života, u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživeo u Kini.

Foto Dragana Udovičić
Foto Dragana Udovičić

Mona Cukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja