OPROŠTAJ OD SLIKARA LJUBE POPOVIĆA: Ostali smo bez velikog Srbina i građanina sveta
Foto: Media Centar

Tuga u Valjevu

OPROŠTAJ OD SLIKARA LJUBE POPOVIĆA: Ostali smo bez velikog Srbina i građanina sveta

Pop kultura -

Na groblju Brđani najcenjenijeg savremenog slikara na večni počinak ispratili mnogobrojni prijatelji, Matija Bećković, Dule Savić i novi ministar kulture

Jedan od najcenjenijih savremenih srpskih slikara Ljubomir Ljuba Popović sahranjen je juče u svom Valjevu, gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimnaziju. Od umetnika koji je život proveo na relaciji Beograd-Pariz na groblju Brđani, nedaleko od njegove porodične kuće, oprostilo se nekoliko stotina ljudi, a prethodno je održan komemoracioni skup u Centru za kulturu i opelo u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg koji je služio episkop valjevski Milutin.

- Putuj, igumane, ne brini za manastir jer si ti svoj deo crkve do detalja oslikao - ovim rečima se predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti dr Vladimir Kostić oprostio od slikara. Kostić se u ime akademije Popoviću izvinio za sve greške i uvrede prema njemu i na njegov račun.Izopšten i proslavljenSlikar Milan Tucović poručio je da Ljuba može biti uzor novim generacijama.- Buntovnik, neprilagođen, osporavan i priznat. Izopšten i proslavljen. Stanovnik megalopolisa i večiti provincijalac. Muž, otac i prijatelj. Zaslužni sabrat evropske slikarske porodice i istinski patriota. Takav je bio Ljuba. Njegovo slikarstvo sam doživljavao kao grozničavu potragu za svetlom. Na kraju, on koji je ceo bio takav odlazi u svetlost, gde će, kako bi rekli renesansni umetnici, voditi razgovor sa braćom kojima je slikarstvo bilo put ka bogu - kazao je Tucović.Poznavao književnostNa komemoraciji u valjevskom Centru za kulturu od Ljube su se oprostili članovi njegove porodice, predstavnici grada i nacionalnih institucija i njegovi prijatelji.- Bio je Srbin sa velikim S, Valjevac sa velikim V, ali u isto vreme i građanin sveta - rekao je Vojislav Andrić, direktor „Ljubine“ Valjevske gimnazije.Jedna od velikih Ljubinih ljubavi, pored slikarskog platna, književnosti i filma, bio je i fudbal. Mnogi njegovi prijatelji sportisti postali su ljubitelji slikarstva i kolekcionari baš zahvaljujući Ljubi, poput Dušana Savića i Ivana Ćurkovića.- Moram ovom prilikom da podsetim na Ljubine reči, a često je govorio da ne žali da odapne, ali ga jedino brine gde će završiti njegove knjige - rekao je legendarni golman Ivan Ćurković.Komemoraciji su prisustvovali akademik Matija Bećković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, nekadašnji valjevski gradonačelnik i ministar Dušan Mihajlović, književnik Radovan Beli Marković i mnoge druge javne ličnosti. Jedan od najznačajnijih i najosobenijih savremenih srpskih slikara međunarodne reputacije preminuo je nakon kratke bolesti 12. avgusta u 82. godini u Beogradu.

EmotivnoPRVI POKOPAN U ALEJI VALJEVACAEmotivan govor na sahrani održao je rođak slikara i bivši ministar Dušan Mihajlović i apelovao da se osnuje fondacija Ljuba Popović.- Okupili smo se ne da bismo te ispratili nego da bismo započeli novi dijalog s tobom i tvojim delom. Red je da odgovorim zašto ti nismo dali da na miru počivaš pored roditelja, besmrtne Desanke Maksimović ili u porti crkve, doveli smo te ovde zbog pogleda na Valjevo. Hoćemo da tvoj dolazak označi početak gradnje hrama i da budeš prvi u Aleji zaslužnih Valjevaca - objasnio je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track