POZORIŠTE MADŽGALJU DUGUJE POLA MILIONA: Zbog otkazivanja predstave dužni 300.000 dinara
Foto: Dragan Kadić

Sud doneo rešenje

POZORIŠTE MADŽGALJU DUGUJE POLA MILIONA: Zbog otkazivanja predstave dužni 300.000 dinara

Pop kultura -

Pokojni glumac Marinko Madžgalj dobio je pre tri godine rešenje po kojem pozorište „Dadov“ treba da mu vrati 300.000 dinara sa traženom kamatom, koliko mu je nezakonitom presudom skinuto sa računa zbog otkazivanja predstave, potvrđeno je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Dug je za protekle tri godine, sa obračunatom kamatom, narastao na punih 480.000 dinara i njegova porodica sada ima puno zakonsko pravo da traži isplatu te sume.

Pozorište „Dadov“ je moglo dobrovoljno da isplati spornu sumu od 300.000 dinara i tako izbegne plaćanje zatezne kamate, koja je narasla zbog neažurnosti suda. Prigovor kojim se pozorište protivilo vraćanju novca već tri godine leži u fijoci i nije razmatran iako po zakonu nije mogao da stopira vraćanje novca!

Pozorište „Dadov“ je tužilo Madžgalja u junu 2012. zbog otkazivanja predstave i tražilo da im nadoknadi 300.000 dinara. U tužbi su naveli da je glumac otkazao predstavu, navodno, zbog bolovanja, ali su oni ustanovili da ju je otkazao jer je imao koncert sa grupom „Flamingosi“.

Glumac nije znao da je protiv njega podneta tužba, niti je dobio poziv za suđenje, a presuda je donesena u korist pozorišta „Dadov“ zbog njegovog nepojavljivanja na sudu! Ne znajući za presudu, glumac je tražio kredit od banke, ali je ostao bez novca, jer mu je račun sudskom presudom blokiran i cela suma prebačena na račun pozorišta.

Sud je usvojio Madžgaljev zahtev za vraćanje novca 23. aprila 2013. Taj postupak je po zakonu hitan i morao je da se sprovede u roku od pet radnih dana, ali je u slučaju Madžgalja prošlo pune tri godine. Glumac se nažalost razboleo su trajale razmirice sa sudom i nije dočekao isplatu novca, koji mu je bio neophodan za lečenje.Prvi osnovni sud u Beogradu potvrdio nam je da je Madžgalj dobio rešenje o vraćanju novca.

"Sud je doneo rešenje kojim je obavezao „Dadov omladinsko pozorište“ da vrati iznos od 300.000 dinara sa traženom kamatom. S obzirom na to da je „Dadov“ izjavilo prigovor, spisi su dostavljeni veću nadležnom za odlučivanje po prigovoru. Kako je izvršni dužnik, protivizvršni poverilac, preminuo, sve informacije u vezi sa postupanjem suda u ovom predmetu biće dostavljene na zahtev učesnika u postupku, odnosno naslednika učesnika", navodi se u odgovoru suda, koji nam je prosledila sudija i PR Ida Nikitović.

Pitanje je da li će pozorište „Dadov“ posle odgovora suda, porodici isplatiti spornu sumu ili će pustiti da se dug i dalje nekontrolisano uvećava zbog kamate. Na pitanje zašto nisu vratili dug u startu su tvrdili da je novac njihov, kao i „da bi dug bio izmiren da postoji sudsko rešenje o tome“. Zakon kaže da je novac morao da bude vraćen automatski kada je presuda stavljena van snage.

Foto Fonet
Foto Fonet

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track