SEĆANJE: Zvezde filma Mi nismo anđeli 25 godina posle

Četvrt veka od snimanja kultnog filma

SEĆANJE: Zvezde filma Mi nismo anđeli 25 godina posle

Pop kultura -

„Mi nismo anđeli“ lansirao je glumce Milenu Pavlović, Branku Katić, Bojana Žirovića, kao i reditelja Srđana Dragojevića, dok se Nikola Kojo etablirao kao vrstan komičar

Na dan kad se raspao Sovjetski Savez, 25. decembra 1991, pala je poslednja klapa kultnog filma „Mi nismo anđeli“.Slično kao i na velikom platnu, baš na Božić po Gregorijanskom kalendaru, reditelj Srđan Dragojević dobio je sina, koji danas slavi 25. rođendan.

„Anđeli“ su stigli u bioskope naredne godine, a Dragojevića, po obrazovanju kliničkog psihologa, proslavili kao reditelja. Njegov debitantski film lansirao je među zvezde mlade glumce Milenu Pavlović, Branku Katić i Bojana Žirovića. Nikola Kojo igrao je glavnu ulogu, a prati reditelja od njegovog prvog studentskog filma snimljenog 1988.

Mnogo godina kasnije urađena su i dva nastavka, a u jednom od njih svoj glumački dar pokazala je i pevačica Svetlana Seka Aleksić.Rečenicu koju u filmu izgovara baba koja naplaćuje klozetske usluge (Eva Ras) „Nikola, javi se, pa da idemo u neko zezanje“ mnogo godina već upotrebljavaju mladi kad žele da pozovu jedni druge u provod. A Eva Ras digla je spomenik jednoj profesiji. U filmu još igraju Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Srđan Žika Todorović, Uroš Đurić, Miki Manojlović i dugi. A ne i manje važno je to da je film poslednji s potpisom „Avala filma“.

OMILJENE REPLIKE IZ FILMAGospođo, nismo valjda mi noćas... Tri puta..Javni se večeras, pa da idemo u neko zezanje.Znate li vi koliko ima predivnih žena na ovoj planeti. Još samo nekoliko hiljada njih i smiriću se, majke mi. Još uvek imam taj osećaj da sve one samo mene čekaju.Ma voli te on, samo se pravi.Nikola, nisam ti ja majka.Udaj se za mene. Beži bre, pederu.Niki, hoće da me boli kod čika zube? Naravno. Jao.Nema žene da ti sere, nema dece da se deru... Sloboda, čoveče, sloboda!Da li si ikad vodio ljubav na podijumu za igru?Koliko ima sati? 6.15. Šta to znači? Da si pola čuke uletela u moj termin.Deco, je l‘ volite brzu vožnju!

Otišli na bolje mestoNEMA SONJE I MAKSEDve i po decenije od završetka snimanja filma „Mi nismo anđeli“ ostali smo bez nekih velikana filma - Sonje Savić, Stanislave Pešić i Dragana Maksimovića Makse.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track