ŠOK VEKA SRPSKOG FILMA! DARA ZA KURIR: Žikinu dinastiju sam gledala tek pre DVA MESECA!
Foto: Ljubomir Radanov, Printscreen, Facebook

Razgovori uz kafu Kurir u domu i na krsnoj slavi glumice Dare Čalenić

ŠOK VEKA SRPSKOG FILMA! DARA ZA KURIR: Žikinu dinastiju sam gledala tek pre DVA MESECA!

Pop kultura -

Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo taj film, otkriva čuvena Dara Pavlović

Da bi se stiglo do Dare Čalenić (82), nekad ste morali da potegnete do Njujorka ili da putujete makar do Novog Sada za vreme održavanja Sterijinog pozorja. Danas je čuvena pozorišna i filmska glumica silom prilika u Beogradu, jer je nakon moždanog udara prikovana za krevet i ne može da leti avionom. Želela je da starost provede u kući na Floridi, a ostala je u Srbiji.Tiho kucamo i otvaraju se vrata njenog stana, dočekuje nas njihova prijateljica s osmehom, a vesti da je tekst o njoj izašao u Kuriru već je stigla.Ljubi ga majka- Javili su nam prijatelji iz Amerike. Dara ne voli da daje intervjue. Danas je baš naša slava Đurđevdan, a i moj rođendan. Ništa nije slučajno - objašnjava nam Vlada Petrić (89), čuveni profesor sa Harvarda i već pola veka životni saputnik velike umetnice koju je proslavila uloga Dare u filmu „Lude godine“.

Omiljeni glumački par... Dragomir Gidra Bojanić i Dara Čalenić
Omiljeni glumački par... Dragomir Gidra Bojanić i Dara Čalenić

Glumica lista svoj primerak novina.- Vidi, Vlado, kako nam je lepa slika, a na ovoj drugoj si ispao debeo. Gde ste našli ove fotografije? Ništa od toga nemam sačuvano - požalila nam se Čalenićeva.

Čestitka Kuriru za 14. rođendan... Dara sa našim novinarem
Čestitka Kuriru za 14. rođendan... Dara sa našim novinarem

Diktafon se uključio, a moje prvo pitanje je bilo kako danas gleda na svoju ulogu u prva tri nastavka serijala „Žikina dinastija“, koju je snimila pre 40 godina.- Nisam to ništa gledala do pre dva meseca. Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo film. „Žikina dinastija“ je napravljen za narod, a mi smo prema sebi veoma strogi. Film se voli zbog Gidre, a malo i mene. Ne mislim da sam neka velika glumica. Gledaoce ne možete prevariti. U ovoj priči su se prepoznali obični ljudi i svako je pronašao nešto što ga zanima - iskrena je glumica.Dara ni danas ne vidi ništa posebno u njenoj replici: „Bobo sine, ljubi ga majka.“- Tipična rečenica svakog roditelja. Snimanje filma pamtim po tome da je uvek bilo mnogo publike i iza kamere.Bračna svađaNaša sagovornica se povukla sa scene još pre 40 godina.- Nije mi žao. Otišla sam i iz „Žikine dinastije“ jer nisam živela u Srbiji. Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim - sleže ramenima nekadašnja glumica Narodnog pozorišta.Na druženju s Darom prisustvovali smo maloj bračnoj svađi, ali i dokazu velike ljubavi.- Vlada mi je dao ulogu u „Laži i paralaži“ da bi bio sa mnom. Došla sam iz Novog Sada u Beograd, a on mi je bio prvi reditelj - priča Dara.

Jedini portret... Dara je u mladosti bila jedna od najlepših glumica
Jedini portret... Dara je u mladosti bila jedna od najlepših glumica

Petrić dodaje da danas svojoj ženi ne može da nađe nijednu manu.- Dara je meni sada mnogo bliža. Bolest je smirila njen karakter. Nismo se slagali u umetnosti, a sad me sve sluša - hvali nam se profesor.

Nesrećan splet okolnosti

ŽeljaDA MI DOĐU MARIJA I BOBAKad priča o „Ludim godinama“, Dara se sa snimanja najviše seća Gidre, prijatelja Milana i prije Jelene.- Volela bih da opet sretnem i svog sina Bobu, kao i Mariju - kratko je rekla glumica kad smo joj postavili pitanje o njenoj filmskoj deci.

O Ružici SokićSLAVA PROĐE I KAO DA TE NIJE NI BILORužica Sokić je bila Darina najbolja prijateljica.- Nas dve nikad nismo ni sanjale da ćemo biti poznate glumice. Ima kolega koji maštaju o velikoj karijeri, a nas nije zanimala popularnost. Često smo zajedno slušale Mocarta. Volela je klasiku, kao i knjige. To sve prođe, ko da nije bilo. Ceo život.

Težak životBRATA SU NEMCI ODVELI U LOGORVlada Petrić mi objašnjava da priča o Dari nije potpuna bez osvrta na njeno detinjstvo i rane iz Drugog svetskog rata.- Brata su joj odveli u logor. Bio je zarobljen u Poljskoj. Tragediju nosi na duši - kaže Vlado.Glumica objašnjava da je retko pričala o ovom periodu svog života i da često i danas sanja svog starijeg brata kako je nosi na ramenima.

LJUBOMIR RADANOV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Dan pobede, demonstracija sile!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track