ŠUT-KARTA: Džeremi Klarson će biti otpušten sa Bi-Bi-Sija!

Istraga završena

ŠUT-KARTA: Džeremi Klarson će biti otpušten sa Bi-Bi-Sija!

Pop kultura -
Prema istrazi o incidentu koji je doveo do suspenzije Klarksona, voditelj je prvo 20 minuta verbalno maltretirao producenta Oisina Timona, da bi ga posle i fizički napao što je trajalo 30 sekundi

Voditelj popularne emesije o automobilima "Top gir" Džeremi Klarkson biće otpušten sa Bi-Bi-Sija (BBC) pošto je istraga ustanovila da je fizički napao producenta

Očekuje se da generalni direktr BBC-ja Toni Hol danas objavi odluku pošto je razmotrio nalaze interne istrage. Klarksonu će biti zahvaljeno na njegovom doprinosu izuzetno popularnom "Top giru", koju svake nedelje gleda više od pet miliona ljudi, ali da se njegovo ponašanje ne može tolerisati na BBC-ju.

Prema istrazi o incidentu koji je doveo do suspenzije Klarksona, voditelj je prvo 20 minuta verbalno maltretirao producenta Oisina Timona, da bi ga posle i fizički napao što je trajalo 30 sekundi.

Incident se desio kada je Klarksonu, jednoj od najplaćenijih zvezda BBC-ja, rečeno da neće moći da ima biftek i pomfrit u hotelu posle snimanja, zato što je restoran prestao da služi toplu hranu.Prema dobro obaveštenim izvorima, navodi Dejli telegraf, uprava BBC-ja ramatra da voditelj jutarnjeg programa i veliki kolekcionar automobila Kris Evans nastavi da vodi "Top gir".

Zasad još nije jasno da li će drugi voditelji, Džejms Mej i Ričard Hemond, ostati u emisiji ili će se pridružiti Klarksonu na nekom budućem projektu. Spekuliše se da bi Klarkson mogao da potpise za američku mrežu Netfliks.Izvori kažu da direktor BBC-ja nema izbora u optuštanju Klarksona posle napada na producenta. Očekuje se da će Toni Hol pohvaliti Klarksona i podvući da na toj televiziji ima mesta i za kontroverzni i politički nekorektan način vodjenja emisija kako je to radio Klarkson.

Posle suspenzije Klarksona 10. marta, više od milion ljudi je potpisalo internet peticiju za njegovo vraćenje u emisiji. Klarksonu, izgleda, nije pomoglo ni poznanstvo s premijerom Dejvidom Kameronom, koji je za voditelje rakao da je "ogroman talenat".U maju prošle godine Klarksonu je, prema njegovim rečima, dato "poslednje upozorenje" pošto je i posle gomile drugih incidenata, iskoristio reč "nigger" (crnčuga). Tada je rekao da mu je iz BBC-ja rečeno da će biti otpušten akoiznese "još jednu uvredljiv komentar, bilo gde, bilo kada".

Taj incident je usledio pošto su voditelji i ekipa "Top gira" morali da pobegnu iz Argentine, gde su vozili automobil s registarskom tablicom "H982 FLK", što su mnogi protumačili kao referencu na Foklandski rat 1982. izmedju Britanije i Argentine. BBC je 2011. morao da se izvinjava Meksiku pošto su Klarkson i ostali voditelji opisali Meksikance kao lenje i glupave.Prošle godine je i jednu epizodu epizodu cenzurisalo britansko regulatorno telo pošto je Klarkson koristio pogrdnu reč za ljude iz Azije tokom sprecijala o Mjanmaru.

"Top gir" se prikazuje u Velikoj Britaniji od 1977, ali je dolaskom Klarksona na čelo emisije 1988. postao popularan. U današnjem formatu, kada emisiju s njim vode Hemond i Mej, prikazuje se od 2002.godine.Zbog otvorenih i ciničnih komentara emisiju i voditelje tužili su i proizvodjači automobila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track