(VIDEO) EDERLEZI, EDERLEZI: Ovo je najlepša scena ikad proslave Đurđevdana
Foto: Adria Media TV

Romski kulturno-verski praznik

(VIDEO) EDERLEZI, EDERLEZI: Ovo je najlepša scena ikad proslave Đurđevdana

Pop kultura -

Ederlezi je popularna tradicionalna romska folk pesma nastala na Balkanu.

Naslov pesme Ederlezi došao je od praznika Ederlezi odnosno proslave proleća-proletni festival koji predstavlja romsku varijantu proslave praznika Đurđevdana koji se obeležava 6. maja.

Pesma je korištena u filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje" što ju je i učinilo široko popularnom. Pesma je korištena i u filmu Borat iako nije ni na koji način direktno povezana sa tradicionalnom muzikom Kazahstana.

Praznik buđenja proleća, kako se Đurđevdan ili Ederlez još naziva, prepoznatljiv je u celom regionu i obiluje narodnim običajima, koji se ogledaju u raznim radnjama za zaštitu, zdravlje, plodnost.

Romi proslavu ovog praznika počinju pripremati danima unapred. Svoje kuće ukrašavaju cvećem i rascvetalim grančicama, obavljaju se velika čišćenja i priprema se hrana.

Petog maja kolje se jagnje, odnosno više jagnjadi, u zavisnosti od veličine porodice i imovinskog stanja, piše radiosarajevo.ba.

Ujutro šestog maja obavlja se ritualno kupanje u bistroj reci, odnosno vodom u kojoj se kuvala kopriva. Peku se jaganjci i porodice se obilato časte uz adekvatnu muziku. Običaj je da se tog dana deci kupuje nova garderoba.

Pogledajte još:

Evo kako je nastala pesma Đurđevdan

ĐURĐEVDAN U KASARNI DEDINJE: Garda Vojske Srbije obeležila 186 rođendan

Karnevalska atmosfera u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track