(VIDEO) SKANDALI EVROVIZIJE: Pogledajte šta se sve desilo pre 26 godina kad je Zagreb bio domaćin
Foto: Youtube Printscreen

Teške reči, lake pesme

(VIDEO) SKANDALI EVROVIZIJE: Pogledajte šta se sve desilo pre 26 godina kad je Zagreb bio domaćin

Pop kultura -

Već smo pomenuli da je Evrovizija uvek bilo kontroverzno takmičenje. Da li je priča o ispolitizovanom takmičenju medijski spin ili ne, procenite sami.

Sa jedne strane Evrovizija je uvek imala političku konotaciju, nastala je iz političkih razloga kako bi pomirila Evropu razjedinjenu Drugim svetskim ratom. Kako onda tumačiti bilo koju pobedu na Evroviziji? Kao političku, muzičku, seksualnu? Odgovor je - sve od navedenog jer Evrovizija eksplicitno u svojoj istoriji naglašava političku i seksualnu jednakost, kao i biranje muzički kvalitetnog programa.

Pre 26 godina čuveno takmičenje održalo se u Zagrebu, dok je Jugoslavija i dalje postojala. Kontroverze koje su se rodile za vreme i posle proglašenja pobednika podsećaju na odnos prema ukrajinskoj predstavnici danas. Mnogi smatraju da je pobeda Totoa Kutunja i njegove pesme Insieme:1992 (Zajedno: 1992) pobedila samo zato što propagira ujedinjenje Evrope, ali da li neko danas može da porekne kvalitet te pesme?

Tipična Evrovizijska pesma jeste baladična sezonska himna, koja ubrzo biva zaboravljena, dok pesme koje imaju kontroverznu pozadinu imaju šanse da ostanu neokrnjene zubom vremena. Drugoplasirana u Zagrebu bila je tamnoputa plesačica i manekenka Žoel koja je pevala "Beli i crni bluz", pesmu uperenu protiv rasne diskriminacije.

Drugo mesto podelila je sa Žoel irska pesma "Negde u Evropi", a njen autor i izvođač Lajam Rili pevao je devojci "mi moramo biti zajedno" što je takođe poruka ujedinjenja. Sitni propusti naveli su neke izvođače da optuže organizatore. Zbog greške prilikom nastupa, španske sestre Enkama i Tonji Salazar povukle su se sa scene, a priča se da je za publiku emitovan rezervni snimak sa probe.

Jugoslovenska predstavnica Tajči sa pesmom "Hajde da ludujemo" zauzela je sedmo mesto što je domaća publika smatrala niskom pozicijom, dok su druge zemlje tvrdile da se radi o protekciji domaćina, te da je kompozicija trebalo da zauzme znatno nižu poziciju.

Šta je poenta? Kontroverze su korisne za same pesme, ali politička kontroverza ugrožava osnovni cilj Evrovizije, a to je sloga. Kada pažljivije analizirate tekstove pesama ovogodišnjeg takmičenja može se zaključiti da je glavna nota strah od/pred razjedinjenje, suprotno od Evrovizije pre 26 godina.

(EPK/Yugopapir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track