(VIDEO) U ZNAK SEĆANJA NA SFRJ ZVEZDU: Snimljen film o životu i radu Jadranke Stojaković
Foto: Dragan Kadić

In memoriam

(VIDEO) U ZNAK SEĆANJA NA SFRJ ZVEZDU: Snimljen film o životu i radu Jadranke Stojaković

Pop kultura -

Legendarna kantautorka i pop pevačica, zvezda SFRJ Jadranka Stojaković, preminula je u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu "Karitas", gde je provela poslednje dane.

Tih dana sećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju kroz njenu zvezdanu prošlost beležio neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Tako je nastao film “Jadranka” dugometražni dokumentarac koji će biti prikazan na 9. Beldocsu u okviru srpskog takmičarskog programa.

Sada, međutim, njena životna priča posmatraće se drugačijim očima. Utoliko će film biti još intrigantniji ovdašnjoj publici.

Foto: Promo
Foto: Promo

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, „voljena pjesnikinja nesrećno zaljubljenih“, kako i kaže u filmu. Nakon karijere u eks Jugoslaviji, gde je radila i kao pevačica i kao slikarka, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom - manje je poznato da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku. Film Branka Lazića je, tako, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

Foto: Promo
Foto: Promo

Film će svetsku premijeru na 9. Beldocsu doživeti u petak 13. maja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda, kada će reditelj Branko Lazić govoriti više o iskustvu rada na ovom filmu.

Pogledajte trejler:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track