ZBOGOM BALETSKOJ DIVI: Preminula Katarina Obradović!
Foto: Profimedia

Poslednji pozdrav

ZBOGOM BALETSKOJ DIVI: Preminula Katarina Obradović!

Pop kultura -

Primabalerina, baletski pedagog i balet majstor Katarina Obradović preminula je u Beogradu, saopštilo je danas Narodno pozorište.

Ceo život posvetila je Baletu Narodnog pozorišta i na taj način ostavila je trag u razvoju i afirmaciji baletske umetnosti kod nas. Umetničko stvaralaštvo Obradovićeve neraskidivo je vezano za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Završila je baletsku školu "Lujo Davičo", a stručno usavršavanje u Moskvi i kod Gzovskog u Parizu, kao i završene studije na Filozovskom fakultetu u Beogradu, uticali su na njeno formiranje umetničkog profila i obrazovanja.

Posle završene karijere primabalerine 1970. godine, nastavlja umetnički rad kao pedagog-repetitor baleta i asistent domaćim i stranim koreografima. Od 1965. do 1969. godine bila je šef Baleta Narodnog pozorišta.

Svoje veliko znanje ugrađuje u beogradski Balet kroz rad sa solistima i ansamblom, 1997. stiče znanje balet-majstora. Bila je član žirija značajnih baletskih takmičenja u Moskvi, Varni, Tokiju, Osaki i Rimu i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem.

Postavila je poznate balete "Žizelu", "Krcko Oraščić", "Labudovo jezero" i mnoge druge. Katarina Obradović će biti sutra sahranjena na Novom groblju u Beogradu, sahrana je u 13 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track