ZLATNI DODIR SUVOG GENIJA: Niste znali to, ali sve ove hitove je pisao Prins

Muzički Mida

ZLATNI DODIR SUVOG GENIJA: Niste znali to, ali sve ove hitove je pisao Prins

Pop kultura -

Danas ćete verovatno naići na hiljade članaka u kojima ćete slušati Prinsove najveće hitove i još više na društvenim mrežama, ali vreme je da se prisetite i pesama koje verovatno ne povezujete sa njim, a on ih je pisao.

Prins je muzička legenda i oko toga nema rasprave. Ne samo da je jedan od autora nekih od najvećih hitova koje je napisao u karijeri dugoj čak 4 decenija, već je i jedan od najplodnijih autora u čijoj se legendarnoj "riznici" verovatno nalazi pravo bogatstvo hitova.

1. "Nothing Compared 2 U" - Šinejd O'Konor

Ovo je opšte poznata informacija pa ćemo njom i početi. U isto vreme radi se o retkom primeru kad obrada bude bolja od originala. Naime, Prins je pesmu napisao još 1985. za prvi i poslednji album grupe "The Family" koju je tada osnovao.

2. "Jungle Love" - The Time

Kad nije pisao pesme za sebe ili svoju bend, Prins je stvarao svoje kopije, a jedna od najvećih je svakako grupa "The Time" koju je predvodio Moris Dej kog verovatno znate i kao Prinsovog suparnika iz filma "Purple Rain".

Svi u bendu su bili bliski saradnici Prinsa, a sam bend je bio njegov izduvni ventil i projekat bliži njegovom starijem zvuku, što mu je davalo mogućnost da u isto vreme radi ono što ljudi vole, ali i istražuje druge muzičke pravce. "The Time" se pretvorio u njegov najuspešniji projekat, a uz velike hitove (posebno sa drugog albuma na kojem je i "The Walk") i uspešne singlove poput "Jungle Love", bend je izrodio i legendarni producentski dvojac Džimija Džema i Teri Luisa koji su kasnije napisali velike hitove za Dženet Džekson, Džordža Majkla, "Boyz II Men", Maraju Keri i Ašera.

3. "When You Were Mine" - Sindi Loper

Kad se pesma prvi put pojavila, bila je na b-strani njegove ploče "Controversy" iz 1981. godine, a četiri godine kasnije oživela ju je tada popularna Sindi Loper na albumu "She's So Unusual" na kom jei njen veliki hit "Girls Just Want to Have Fun". Tokom godina, peesma je više puta obrađivana i ro ne samo američkih već i japanskih, švajcarskih i australijskih bendova i izvođača.

4. "Manic Monday" - Bengls

Ako znate za žensku grupu Bengls i ljubitelj ste, onda se zahvalite Prinsu i velikom hitu "Manic Monday" koji je napisao za jedan od bendova koje stvorio (Apollonia 6), ali je pesmu iz nekog razloga odlučio da zadrži sve dok dve godine kasnije nije ponudio pesmu grupi Bengls i to pod pseudonimom Kristofer. Pesmu je odlučio da im ponudi jer mu se jako svideo njihov prvi album, a Debi Peterson je u jednom od intervjua ispričala da niko iz benda nije bio svestan tada da će pesma postati toliki hit.

5. "How Come You Don't Call Me" - Ališa Kiz

Jedna od poznatijih pesama talentovane R&B pevačice u stvari je (opet) b-strana Prinsovog singla "1999" iz 1982. godine i iako su je pre Ališe obradili i Stefani Mils i Džošua Redman, mlađim generacijama najpoznatija je upravo ova verzija. Pa ipak, dovoljno je poslušati original i biće vam jasno da se niko nije ni približio izvornoj verziji koju je Prins maestralno izveo i iznenađujuće je da ta verzija nije postala veći hit.

6. "I Feel For You" - Čaka Kan

Pesma se prvi put pojavila na njegovom albumu iz 1979. godine, a napisana je kao demo za Patris Rašen, ali najpoznatija je verzija Čake Kan na istoimenom albumu. Prins je za pesmu 1985. osvojio Gremi, a zanimljivo je spomenuti da su "The Pointer Sisters" snimile svoju verziju dve godine ranije i takođe je bila hit.

7. "Stand Back" - Stivi Niks

Pesmu svi znate jer se ipak radi o jednom od najvećih hitova Stivi Niks. Ona sama je stvar i napisala, producirao ju je legendarni Džimi Ajovin, a onaj najupečatljiviji deo (sintisajzer), delo je Prinsa. Štaviše, Niks je u jednom intervjuu priznala da je tekst pisala na temelju njegovog hita "Little Red Corvette" na koji bez problema možete otpjevati čitav "Stand Back". Upravo ga je zato i pozvala da im se pridruži u studiju.

8. "The Glamorous Life" - Šila E

Šila Eskovedo je, kako neki tvrde, bila najsamostalnija štićenica legendarnog muzičara, ali mu je ovu pesmu skoro u potpunosti prepustila. Mnogi čak smatraju da se radi o jednom od njegovih najzrelijih i najdomišljatijih tekstova koje je napisao u fazi komercijalne dominacije. Ujedno je reč i o jednoj od prvih pesama na kojoj se Prins igrao s duvačkom sekcijom.

9. "Love... Thy Will Be Done" - Martika

Ako niste odrastali u osamdesetima, Martiku u najboljem slučaju znate kao autorku pesme "Toy Soldiers" koju opet znate zato zato što ju je obradio i Eminem. Ali, kad je došlo vreme za drugi album bio je neophodan hit, a Martika se za pomoć obratila proverenom hitmejkeru i Prins je isporučio pesmu koja joj je pomogla da se iz tinejdž zvezde pretvori u nešto više.

10. "Nasty Girl” - Veniti 6

Iako neki tvrde da ovo nikada ne bi bio veliki klupski hit bez drskosti Kanađanke Deniz Metjuz (poznatoj pod umetničkim imenom Veniti), od samog početka jasno vam je ko stoji iza pesme jer je ovo klasični Prins. Mnogi ujedno tvrde da je ovo "najgej" pjesma koju je ikad napisao, jer se radi o seksualnom oslobođenju i seksualnoj eksploataciji. Inače, ako poslušate tekst, reč je o jednoj od seksualno najeksplicitnijih pesama osamdesetih. Mnogo pre Madonne i mnoooogo pre Rijane i Majli Sajrus koje danas optužuju za preteranu seksualizaciju.

11. "Pray" - MC Hemer

Za kraj smo ostavili malu bonus traku u vidu Hemerovog velikog hita "Pray" koji to ne bi bio da svoje magične prste nije umešao Prins. Preciznije, dopustio je da Hemer iskoristi elemente njegovog velikog hita "When The Doves Cry". Inače, Prinsove pesme retko se obrađuju bez njegovog dopuštenja, a ovo je prvi i jedan od retkih slučajeva kada je to dopustio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track