Ne bacajte hranu!

Kako da uštedite (drugi deo)

Ne bacajte hranu!

Stil -
Plaćajte račune na vreme kako se dugovi ne bi gomilali, umesto istranžiranog mesa, koje je mnogo skuplje, kupite celo pile i obavezno sačekajte kusur

Nema rasipanja!Evro poskupljuje, vrednost dinara pada, standard nam je svakim danom sve gori, a neke porodice su bukvalno na ivici egzistencije. Upravo zato treba voditi računa o svakoj potrošenoj pari. Rešenje je štednja, a već smo pisali kako možete da pametno kupujete. Da podsetimo, izbegavajte kupovinu na prazan želudac jer gladni ljudi potroše do 20 odsto više, kupujte proizvode na akciji i pridržavajte se spiska koji ste napravili kod kuće. Kuvajte za nekoliko dana unapred, nipošto ne bacajte hranu i razmislite da kupite filter za vodu jer je ona flaširana u ovim kriznim vremenima čist luksuz.Evo još nekih saveta pomoću kojih ćete uštedeti.Sami napravite svoj začinZnate li da magične mešavine začina najčešće čini 90 odsto soli? Mnogo jeftinije ćete proći ako kupite osnovne začine i aromatično bilje i uz dodatak soli sami napravite začin prema želji.

Plaćajte račune na vremeRačune obavezno platite na vreme i to nipošto ne odlažite. Ako preskočite samo jedan mesec, dugovi će se nagomilati i brzo ćete se naći u velikom problemu.I kese su skupeNe kupujte velike kese, nego u kupovinu ponesite svoju torbu ili ceger. Tako ćete jednim udarcem ubiti dve muve - uštedećete novac i nećete zagađivati okolinu suvišnim otpadom.Manje mesa, više sojePovrće, pasulj i soja jeftiniji su od mesa, pa zato mesne obroke ponekad zamenite nekim posnim, ali jednako ukusnim jelima.

Hoću kusur, neću žvakuUvek dobro prekontrolišite račun kako biste na vreme uočili eventualnu grešku koju je kasirka možda nehotice napravila.I NIJE SRAMOTA sačekati da vam vrati dva ili pet dinara kusura i ne dozvolite da vam umesto te „siće“ ponudi čokoladicu ili žvake koje niste planirali da kupite.

Voće i povrće na gajbeKupite džak (ili gajbu) luka, krompira, jabuka ili pomorandži, proći ćete jeftinije nego kad ih kupujete u manjim količinama. Ipak, treba da budete sigurni da ćete kupljenu količinu i potrošiti, jer ćete baciti pare ako namirnice propadnu.Zamrznite sir i mlekoAko nađete tvrdi ili polutvrdi sir po povoljnoj ceni, slobodno ga kupite malo više. Isecite ga na komade od 250 grama ili pola kilograma, zamotajte u plastičnu foliju i zamrznite. Tako ga možete čuvati do šest meseci. Sveže i kremaste sireve nemojte da zamrzavate.Ako nađete povoljno pasterizovano mleko i ukoliko ste u mogućnosti, kupite ga malo više jer ga možete zamrznuti i u kesicama i u plastičnim flašama.I novac i zdravljeAko se odreknete nezdravih grickalica i slatkiša koji su štetni i za vaš novčanik i za vitku liniju, uštedećete pravo malo bogatstvo. Umesto njih, jedite voće, koje je i zdravije i jeftinije.Proverite rok trajanjaObavezno proverite rok trajanja proizvoda koji želite da kupite jer onima koji su na popustu rok najčešće brzo ističe.Ništa se ne bacaUmesto da skuplje plaćate batake, krilca ili belo meso, kupite celo pile. Budite kreativni i ostatke mesa sa kostiju iskoristite za pravljenje supa i čorbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track