Najnovije vesti

AFRIČKI GENI: Evropljani u stvari bili tamnoputi s plavim očima
Foto: PELOPANTON/CSIC

Novo otkriće

AFRIČKI GENI: Evropljani u stvari bili tamnoputi s plavim očima

Tech
Čovek koji je živeo u starom kamenom dobu imao je deo afričkih gena što se vidi kroz pigmentaciju kože, a naučnici kažu da je svetliji ten kod Evropljana posledica promene načina ishrane i uzimanja vitamina D

MADRID - Najnovije istraživanje u Španiji ukazuje na to su Evropljani u stvari bili tamnoputi, a ne svetle puti kao što se donedavno mislilo, i da su imali plave oči, navedeno je u studiji časopisa "Priroda" a prenosi AFP.

Genetski materijal iz zuba skeleta čoveka, La Brane 1, koji je živeo pre 7.000 godina, a koji je pronađen u pećini u Španiji 2006. godine otkriva čudnu kombinaciju tamne kože i plavih očiju. Do sada se pretpostavljalo da je svetla boje kože evoluirala prilično rano u Evropi, tokom Gornjeg paleolita, ali to očigledno nije slučaj, kaže koautor studije Čarls Lalueza-Foks sa Instituta za evolucionu biologiju u Španiji.

Čovek koji je živeo u starom kamenom dobu imao je deo afričkih gena što se vidi kroz pigmentaciju kože, a naučnici kažu da je svetliji ten kod Evropljana posledica promene načina ishrane i uzimanja vitamina D.

Odnosno, zbog nedostatka prirodnog vitamina D, ljudsko telo je počelo samo da ga proizvodi na suncu, koža je ostala tamnija i odatle genetski potpis sa plavim očima i crnom kosom, smatraju naučnici.

Autori ove studije došli su i do saznanja da La Brana nije stekao genetsku mutaciju koja dozvoljava da ljudi lakše svare mleko i skrob, već adaptacijama koje su verovatno nastale "rođenjem" poljoprivrede u neolitskom dobu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...