NANOTEHNOLOGIJA: Zlatnim česticama protiv raka na mozgu
Foto: Kurir Štampano

Poražen najagresivniji kancer

NANOTEHNOLOGIJA: Zlatnim česticama protiv raka na mozgu

Tech -
Naučnici napravili sistem u kojem zlatne nanosfere i cisplatin direktno gađaju ćelije tumora i efikasno ih uništavaju

KEMBRIDŽ - Naučnici s Univerziteta Kembridž uspešno su isprobali „trojanskog konja“, tretman za lečenje agresivnih oblika tumora na mozgu. Ova inovativna tehnika mogla bi da se koristi za lečenje glioblastome multiforme (gbm), najčešćeg i najagresivnijeg oblika raka kod odraslih, skoro neizlečivog.Ciljani napadVećina obolelih od ovog oblika kancera umire svega nekoliko meseci posle postavljanja dijagnoze, a samo šest odsto njih živi oko pet godina.Istraživači su napravili nanostrukture od zlata i cisplatina, uobičajenog hemoterapijskog leka, pa su ih puštali u ćelije tumora uzete iz tela obolelih. Kad su se našli u ćelijama, nanosfere su izložene radio-terapiji, pa je zlato ispustilo elektrone koji su oštetili DNK ćelija kancera, zbog čega je drastično pojačan efekat cisplatina.Proces je bio tako efikasan da 20 dana kasnije ćelije raka nisu pokazale nikakav znak oporavka, što je bio dokaz da su uništene.

Iako još mnogo testova treba uraditi da bi se videlo da li ova tehnologija može da se koristi za lečenje ljudi s glioblastomom, prvi rezultati su obećavajući.- Kombinovana terapija koju smo osmislili neverovatno je efikasna unutar živih ćelija. Ovo još nije lek, ali demonstrira nam šta sve nanotehnologija može da uradi u borbi protiv agresivnih tipova raka. Kombinujući ova znanja uskoro ćemo moći da razvijemo efikasne terapije protiv najagresivnijih oblika raka - rekao je Mark Veland, profesor nanotehnologije s Kembridža i jedan od vođa istraživanja.Bez oporavkaDo sada je glioblastoma multiforme bila otporna na sve vrste tretmana. Čak i kad je hemoterapija bila uspešna, ćelije raka brzo su se oporavljale.- Nanotehnologija nam je omogućila da direktno udarimo ćelije raka. To nam je veoma važno upravo zato što su pojedine ćelije otpornije - kaže dr Kolin Vots, koautor studije.Naučnici već dugo traže efikasne načine da se izbore s tumorima, a otkrili su da zlatne nanočestice mogu pomoći u tome jer je zlato potpuno bezopasno po pacijente.

Klinički testoviNOV METOD KORISTANNaučnici veruju da sličan model može da se koristi i za lečenje drugih oblika raka, posebno onih agresivnih. Naravno, potrebno je prvo da sam metod postane primenljiv kod pacijenata koji imaju glioblastome multiforme. Da bi se to dogodilo, potrebna su opsežna istraživanja i klinička testiranja novog tretmana.- Uskoro će ovo istraživanje izaći iz laboratorija i imaće pravi uticaj na obolele - rekao je Veland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track