BOLEST MODERNOG DOBA: Da li ste zavisni od mobilnog telefona?
Foto: Shutterstock

Kad ste poslednji put pogledali u aparat?

BOLEST MODERNOG DOBA: Da li ste zavisni od mobilnog telefona?

Tech -
Da li korisnici novih pametnih telefona postaju telefonski zavisnici

Prosečan vlasnik smartfona svakih šest minuta proverava svoj telefon, što znači da u proseku to čini čak 150 puta na dan.Da li morate istog trenutka da odgovorite na poruku? Da li se plašite da ćete propustiti nešto važno na Fejsbuku ili Tviteru? Učinilo vam se da je telefon zazvonio kad nije?

Lada Paunović odgovara potvrdno. Ona kaže da joj je pametni telefon neophodan, jer radi kao novinarka, ali priznaje da ume da “ode u krajnost” i da uz smartfon zaboravi na svet oko sebe.

"Nedavno sam bila u Pirotu i sedela sam sa prijateljicom sa kojom se dugo nisam videla. Zamolile smo konobara za šifru za bežični internet i on nam je rekao: "A što ne razgovarate?". Mi smo ga zbunjeno pogledale, na šta se on nasmejao i rekao: ‘Ne, ne, A što ne razgovarate je šifra".

Ako čim otvorite oči ujutru pogledate u ekran telefona i ako bez pregleda šta ima novo ne možete uveče da legnete u krevet, moguće je da ste postali zavisnik od smartfona.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Ljudi odu na odmor i sve vreme su u kontaktu. To ide čak dotle, da oni koji su vam neposredno pred očima, sede sa vama za stolom ili putujete sa njima sat-dva avionom ili tri-cetiri sata prevozom, autobusom, vozom, nisu predmet interesovanja, jer ste vi sve vreme u kontaktu preko svog mobilnog telefona", kaže psihijatar Oliver Vidojević.

Ipak on dodaje da ne zavisnici od mobilnih telefona ne treba da gube nadu i da rešenje postoji. "Postoji neka vrsta odmora, a to je kontakt sa prirodom i kontakt sa samim sobom. Zato je, ipak dobro da budemo malo dalje i od ekrana i od zvukova kako bismo mogli da spoznamo gde smo, čujemo prirodne zvukove, osetimo mirise, budemo u vodi i da budemo sa sobom", kaže on.

Do kontakta sa pravom prirodom, za mnoge će njihovo pravo prirodno okruženje ostati Vajber, Tviter i slične aplikacije.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track