Najnovije vesti

UČENJE SE ISPLATI: Naučnica postala najmlađa milijarderka, a evo i kako
Foto: Printskrin

Napravila revoluciju u medicini

UČENJE SE ISPLATI: Naučnica postala najmlađa milijarderka, a evo i kako

Tech
Elizabet Holms ne bavi se ni šou-biznisom niti ima IT kompaniju, ona je zahvaljujući svom znanju

Elizabet Holms (30) svoje bogatstvo nije stekla na berzi, nije vlasnica uspešne IT kompanije, niti se bavi šou-biznisom. Ona je naučnica odlučna u tome da napravi revoluciju u medicini.

 

Sledeći put kada vam budu neophodne analize krvi možda nećete morati da idete kod doktora zahvaljujući upravo Elizabet Holms iz Hjustona. Elizabet je još kao dete maštala o tome da postane doktorka, ali kako se bojala krvi, okrenula se hemiji.

 

Naime, ona je osmislila novu tehniku vađenja i analize krvi pomoću koje ćete moći da ušetate u apoteku gde će vam bezbolno uzeti kap krvi iz prsta i potom testirati novim metodama koje razvija njena medicinska laboratorija Teranos. Time se štedi i vreme i novac, a rezultati su poznati već za četiri sata.

 

"Možemo uraditi na stotine testova sa samo jednom kapi krvi, mnogo brže nego što se pre radilo s punim epruvetama, i to jeftinije", kaže Holmsova, koja je studirala na čuvenom Stanford univerzitetu.

 

Tradicionalni testovi krvi su iznenađujuće teški i skupi za nešto što se toliko često radi u medicini, kaže Holmsova, a metode se nisu menjale još od šezdesetih godina prošlog veka.

 

"Obavljaju se u bolnicama, a zatim se epruvete šalju na dalju analizu koje ponekad traju i nedeljama i podložne su ljudskim greškama. Takođe, ne sme se zaboraviti ni strah od igala koji dosta ljudi ima, zbog čega nekad i odbijaju da testiraju krv. Mi koristimo brže i jeftinije metode. Na primer, u slučaju virusa i bakterija tradicionalni testovi koriste kulture, a mi merimo patogene DNK koji mnogo brže daju rezultate", dodaje ambiciozna naučnica, koja nije u potpunosti otkrila svoje metode, a desetak patenata zaštitila je još 2004, kada je pokretala posao.

Mlada Amerikanka deset godina je razvijala ove metode sakupljajući novac i nikada nije odustala od zamisli da poboljša zdravstvo. Odbijala je velike sponzore koji su, kako kaže, samo želeli da im se investicija brzo i višestruko vrati. Prošle godine, ugovorila je postavljanje Teranos zdravstvenih centara u apotekama širom zemlje. Ovim je Holmsova svojoj kompaniji donela 400 miliona dolara kapitala koji je ubrzo dostigao vrednost od devet milijardi, od čega ona poseduje 50 procenata.

Jedna od njenih najvećih kritika zdravstvenom sistemu odnosi se na strukturu cenovnika, za koju kaže da je pravi lavirint. S druge strane, svaki njen test košta i do 50 odsto manje nego u standardnim medicinskim laboratorijama.- Ako bi svi toliko naplaćivali, u narednih deset godina uštedeli bismo 202 milijarde dolara - kaže Holmsova.

 

http://www.youtube.com/watch?v=AaTHtSy5le4

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...