VERUJETE U DUHOVE? Naučnici otkrili tajnu njihovog postojanja!

Dokazali utvare

VERUJETE U DUHOVE? Naučnici otkrili tajnu njihovog postojanja!

Tech -
Tim naučnika sa EPFL-a uspeo je kod dobrovoljaca da stvori iluziju strane nevidljive prisutnosti u laboratoriji, a ponudio je i objašnjenje fenomena

Duhovi postoje samo u našem mozgu i naučnici sada tačno znaju u kojem ih delu mozga mogu pronaći i zašto se pojavljuju, prema rezultatima istraživanja koje je proveo tim sa Eole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL).

Švajcarski naučnici zaključili su da su "duhovi", odnosno "osećaj neče nevidljive prisutnosti" proizvod našeg mozga u trenutku kada, zbog bolesti, iscrpljenosti ili stresa, mozak na trenutak izgubi pojam o tomu gde se telo u prostoru nalazi. Oni su u laboratorijskim uslovim uspeli da stvore iluziju postojanja duhova, odnosno doživljaja nevidljive prisutnosti.

Pacijenti koji pate od neuroloških ili psihijatrijskih stanja često su opisivali osećaj strane prisutnosti, a slična su iskustva bezbroj puta opisivali i alpinisti, istraživači, preživeli, kao i osobe koje su izgubile najbliže članove porodice.

Tako je planinar Reinhold Mesner 1970, dok se spuštao s bratom s vrhunca Nanga Parbat, iscrpljen i promrznut u uslovima razređenog vazduha, doživeo prisutnost trećeg planinara nekoliko koraka iza sebe, ali uvek izvan vidnog polja. KRekao je da ga nije video, ali je osećao da je tamo.

Tim naučnika sa EPFL-a uspeo je kod dobrovoljaca da stvori iluziju strane nevidljive prisutnosti u laboratoriji, a ponudio je i objašnjenje fenomena.

Naučnici su pokazali da je osećaj nečije nevidljive prisutnosti posledica promenjenih senzorimotornih signala u mozgu koji su odgovorni za svest o vlastitom telu i njegovu položaju jer su ometali su mozak u integrisanju informacija o kretanju svog tela. Zbinili su mozak ispitanika u laboratorijskim uvslovima pomoću robota koji je dodirivao ispitanike po leđima, dok su oni istovremeno sami ponavljali takve pokrete.

Deo ispitanika doživljaj su opisivali kao osećaj nečije prisutnosti a nekoliko čak i kao prisutnost duhova. Osećaj nelagode bio je u nekim slučajevima toliko visok da su neki tražili da se eksperiment prekine.

Naučnici su zaključili da mozak, jednom ometen, te informacije nije više tumačio kao informacije o vlastitu telu nego ih je interpretirao kao tuđu prisutnost.

Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track