Google Earth mu pronašao majku posle 25 godina

Google Earth mu pronašao majku posle 25 godina

Tech -
Saro se kao petogodišnjak izgubio, ali je uz pomoć satelitskih snimaka prepoznao mesto gde se igrao kao mali i ponovo sreo majku

Saro Brirli, dečak iz Indije, izgubio se kada je imao samo pet godina, ali je uz pomoć Google Earth pronašao porodicu.

Uz pomoć satelitskih snimaka locirao je svoj dom i napokon pronašao majku.

Saro Brirli je sa starijim bratom, radeći kao minolovac, 1986. godine zaspao u vozu i izgubi se.

"Bila je noć i već je bilo kasno, kad smo sišli iz voza, a ja sam bio toliko umoran da sam samo seo nasred železničke stanice i zaspao. Kad sam se probudio mog brata nigde nije bilo. Vidio sam jedan voz ispred u blizini i pomislio da mora da je u njemu", priča Sarov brat.

Saro zapravo nije sišao sa voza u kojem su bili zajedno u trenutku kad je to učinio njegov brat. Umesto toga, on je zaspao o vozu i probudio se 14 sati kasnije. Iako to nije shvatio odmah, dečak je stigao u Kalkutu, treći po veličini grad u Indiji, poznat po svojim sirotinjskim četvrtima.

Dečak je, međutim, naučio da vodi računa o sebi. Postao je prosjak. Saro je na kraju završio u domu za nezbrinutu decu, a posle ga je porodica Brirli iz Tasmanije.

Dečaku je u novom domu bilo dobro, ali kako je postajao stariji, želja da nađe svoje prave roditelje je bila sve jača. Problem je bio što je on sa pet godina kada se izgubio bio nepismen i nije znao ime grada iz kojeg je dolazio. Mogao je da se osloni jedino na sećanja. U pokušajima da nađe svoj dom, počeo je da koristi Google Earth.

Na mapama je posmatrao kuće i pitao se da li je neka od njih kuća njegovih roditelja. Kad je shvatio da takva strategija ne vodi nigde, Saro se odlučio za nešto drugačiji pristup.

"Računao sam da ako sam u vozu proveo oko 14 sati, onda sam, ako uzmem u obzir brzinu kretanja indijskih vozova, u vozu morao preći oko 1.200 kilometara", kaže Saro. Ubrzo je na mapi prepoznao i vodopad na kojem se često igrao kao dete.

Zumirao je na mapi lokacije u tom mestu, i na osnovu sećanja iz detinjstva ubrzo je našao i svoju kuću, prenose Vijesti.

"Kad sam vidio majku poslednji put imala je 34 godine i bila je prava dama. U licu žene koja je stajala ispred mene sam prepoznao svoju majku i rekao sam: Da, ti si moja majka".

"Zgrabila je moju ruku i odvela me kući. Ostala je bez reči. Mislim da je bila šokirana što se njen sin nakon 25 godina pojavljuje kao duh".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track