(VIDEO) OVO ĆETE MOĆI I VI: Pogledajte izum koji omogućava skupljanje meda bez uznemiravanja pčela
Foto: Youtube/screenshot

Napredak tehnologije

(VIDEO) OVO ĆETE MOĆI I VI: Pogledajte izum koji omogućava skupljanje meda bez uznemiravanja pčela

Tech -
Tehnologija u pčelarstvu se nije znatno promenila vekovima, ali otac i sin iz Australije veruju da su pronašli bolji način, veoma veliki broj ljudi je uzbuđeno. Osim toga što omogućava da se skupi med efektivnije, ova ideja ima ulogu u borbi protiv problema kuge kod pčela

Pčele teže ka tome da budu zaštitnički nastrojene prema zalihama meda u koji su uložili mnogo energije. Da bi sprečili ubode po koži, pčelari nose zaštitna odela, naočare i koriste dim kako bi smanjili broj uboda. Nakon prilaska košnici treba skinuti vosak i ukloniti uginule pčele. Sve ovo čini celu situaciju mnogo težom za prosečnog uzgajača.

Stjuart Andersonova porodica gaji pčele generacijama i kada je njegov sin Cedar predložio da možda postoji bolji način, ovaj mu nije verovao isprva. Ipak, njih dvojica su došli do ideje, koju je trebalo razrađivati, i sada čekaju finansiranje projekta.

Andersonovi opisuju svoj projekat ovako:

Ram se sastoji od delom formiranih ćelija saća. Pčele kompletiraju saće njihovim voskom, napune ćelije medom i zatvore kao i obično. Kada okrenete polugu, baš kao slavina, ćelije se razdvoje vertikalno formirajući kanale, tada med krene da teče ka dnu okvira i odatle, iz košnice, ka spolja, tako se pčele ne uznemiravaju ni malo.

Kada se završi operacija crpljenja meda, poluga se okrene još jednom naviše što resetuje ćelije rama u originalnu poziciju i dozvoljava pčelama da opet stvaraju med.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track