(VIDEO) ZASTAĆE VAM DAH: NASA objavila najnovije fotografije Plutona u boji
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

Visoka rezolucija

(VIDEO) ZASTAĆE VAM DAH: NASA objavila najnovije fotografije Plutona u boji

Tech -
Crno-bele fotografije visoke rezolucije koje je uslikala letelica "New Horizons" unapređene su dodavanjem RGB podataka niske rezolucije.
Foto:NASA/JHUAPL/SWRI
Foto:NASA/JHUAPL/SWRI

Rezultat je predivan, dinamičan pregled najdetaljnijih fotografija najmanje planete, ikada uslikanih na periferiji našeg kosmičkog komšiluka. Ove fotografije nastale su zahvaljujući teleskopskoj kameri sonde "New Horizons" 14. jula.

Source: NASA launches new Pluto flyover video by ReutersNews on Rumble

Sonda se približila Plutonu na 12.500 kilometara i zabeležila gomilu snimaka i drugih podataka, ali zbog velike udaljenosti od Zemlje i skromnog prenosnika na letelici "New Horizons", slanje podataka teče veoma sporo. A stručnjaci su sastavili mozaik od crno-belih fotografija visoke rezolucije i dodali im boju.

"New Horizons" letelica je na Zemlju poslala samo 5 odsto podataka od njenog preletanja Plutona, planeti na čijoj se površini vide krateri, visoke planine i ledeni blokovi. Prebacivanje ostalih podataka je u toku i završetak procesa se očekuje za 12 meseci. Najnovija fotografija prikazuje fascinantni teren popunjen rupama u regiji koja je u obliku srca. Ove rupe duboke su veoma duboke.

Pogled izbliza na ovaj svet priča nam neverovatnu priču o poreklu Sunčevog sistema i njegovim obodima, a “New Horizons" trenutno istražuje tela u Kojperovom pojasu.

Source: NASA reveals more Pluto and moon pix by ReutersNews on Rumble

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track