Zakerberg dobio milione na prevaru

Sumnjiva prodaja Fejsbuka

Zakerberg dobio milione na prevaru

Tech -
Osnivač popularne društvene mreže znao da će akcije njegove firme pasti na berzi i umesto 954,3 miliona zaradio 1,13 milijardi - 174 miliona dolara više

NJUJORK - Zaradio na račun malih akcionara.Osnivač „FejsbukaMark Zakerberg dobio je oko 174 miliona dolara na prevaru. On i veliki „Fejsbukovideoničari prodali su milione svojih akcija pre nego što im je cena pala mnogo ispod one koja je bila određena na početku trgovanja na berzi prošlog petka. Američki mediji navode da su prvi ljudi kompanije imali informaciju da će cena akcija potonuti.

Naime, osnivač „Fejsbuka“ odmah na početku trgovine prodao je 30,2 miliona svojih deonica po početnoj ceni od 37,58 dolara i time zaradio 1,13 milijardi. Do srede je cena akcija pala na 31,6 dolara, što znači da je Zakerberg trebalo da dobije 954,3 miliona, odnosno oko 174 miliona dolara manje.

Nova otkrića američkih medija govore o tome da su direktori „Fejsbuka“ nekoliko dana pred izlazak na berzu dobili procene da su prihodi firme niži nego što se očekivalo i da akcije realno vrede manje. Takođe, otkriveno je i da su analitičari banaka smanjili procene budućih zarada „Fejsbuka“ nekoliko dana pre inicijalne ponude. Te informacije podelili su samo s velikim privilegovanim investitorima, dok su ih sakrili od malih akcionara.

Bez obzira na sve, najveći deoničari izašli su na berzu sa svojim ponudama i dobro zaradili na račun malih akcionara.

O celom slučaju američka regulatorna tela vode istragu, a mali deoničari su podneli tužbu protiv Marka Zakerberga, „Fejsbuka“ i banaka Morgan Stenli i Goldman Saks, koje su prećutale informacije o lošim prihodima kompanije.

Najveće zarade na akcijama „Fejsbuka“:

Mark Zakerberg

Prodato akcija: 30,2 miliona

Vrednost: 1,13 milijardi dolara

Dobijeno na prevaru: 174 miliona dolara

„Aksel partners“, investitorska firma

2005. godine uložila 12,7 miliona u „Fejsbuk“

Prodato akcija: 49 miliona

Vrednost: 1,86 milijardi dolara

Dobijeno na prevaru: 341 milion dolara

Goldman Saks, banka 2011. godine investirala 450 miliona u „Fejsbuk“

Prodate akcije: 28,7 miliona

Vrednost: 1,09 milijardi dolara

Dobijeno na prevaru: 200 miliona dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track