Najnovije vesti

Gugl priznao da je špijunirao Britance

Elektronska špijunaža

Gugl priznao da je špijunirao Britance

Tech
Gugl je prvobitno odbacio kao netačnu tvrdnju o bilo kakvom prikupljanju informacija, da bi kasnije objavio da se to desilo "greškom"

LONDON - Najveći svetski internet pretraživač, kompanija "Gugl", ciljano je prikupljala informacije iz personalnih kompjutera u Velikoj Britaniji, preko lozinkom nezaštićenih bežičnih mreža Wi-Fi.

Do informacija se dolazilo zahvaljujući automobilu iz kojeg su se fotografisale ulice za projekat "Strit vju", izrada virtualne slike svake ulice u zemlji, objavio je britanski list "Dejli mejl".

Tokom fotografisanja skenirane su bežične mreže, a zatim preuzimane informacije, na primer iz elektronskih pisama, kako bi se sastavile karakteristike korisnika radi njihove dalje prodaje reklamnim kompanijama.

"Gugl" je prvobitno odbacio kao netačnu tvrdnju o bilo kakvom prikupljanju informacija, da bi kasnije objavio da se to desilo "greškom". Na kraju se ispostavilo da je svetski pretraživač broj jedan namerno instalirao program za prikupljanje informacija u automobilima, kako bi dobio podatke o korisnicima interneta.

List tvrdi da svaka četvrta bežična veza Wi-Fi u Britaniji nije zaštićena lozinkom, a da su "Guglu" informacije potrebne radi boljeg marketinga, usmerenog na korisnike interneta i povećanje zarade od prodaje reklama.

To je, između ostalog, potvrdio i jedan od direktora kompanije Erik Šmit, koji je rekao da će "Gugl" i dalje prikupljati sve moguće informacije o korisnicima, a zaustaviće se tek na granici dozvoljenog.

"Nije li Gugl već prešao tu granicu", postavlja pitanje "Dejli mejl".

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...