OSNIVAČ MAJKROSOFTA O INOVACIJAMA: Ovih 6 izuma će promeniti svet ZAUVEK!
Foto: Profimedia

HIT

OSNIVAČ MAJKROSOFTA O INOVACIJAMA: Ovih 6 izuma će promeniti svet ZAUVEK!

Tech -

Uprkos mnogim problemima poput prirodnih katastrofa, masovnih pucnjava i pretnje nuklearnim ratom, svet postaje sve bolje mesto za život, tvrdi Bil Gejts, osnivač „Majkrosofta“ i najbogatiji čovek na svetu.

Kao dokaz toga on navodi da je smrtnost dece mlađe od pet godina prepolovljena od 1990. godine, što znači da je spaseno 122 miliona mališana. Osim toga, navodi on u tekstu za Tajm, drastično je smanjen broj ljudi koji su ekstremno siromašni, a povećan je i broj školovanih - više od 90 odsto mladih završi bar osnovnu školu.

Ipak, dodaje, njegova najnovija oblast interesovanja su izumi koji mogu promeniti svet, a za Tajm je predstavio njih šest, istovremeno objašnjavajući zašto to misli. Predstavljamo te izume i šta je o njima rekao Gejts.

Metafrižider

Vakcine su spasle milione života, ali se brzo kvare. Grupa naučnika iz kompanije „Global gud“ iz Sijetla napravila je metafrižider, koji radi i kada ostane bez struje, što će omogućiti prenos vakcina i u najzabačenija područja planete.

foto: Shutterstock

Editovanje gena

Zamislite budućnost u kojoj bismo mogli da uzmemo DNK bolesne osobe, uklonimo gene koji izazivaju bolest i na taj način je izlečimo, ili, na primer, iz komaraca uklonimo gene koji izazivaju malariju. Postoji mnogo etičkih pitanja o ovome, ali sam pun optimizma.

foto: Profimedia

Solarno gorivo

Ako želimo da se rešimo naše zavisnosti od fosilnih goriva, potrebni su nam različiti pristupi. Nedavno sam posetio laboratoriju u Institutu Kaltek, gde naučnici pokušavaju da pronađu način da sunčevu energiju pretvore u gorivo i njihov pristup daje nadu.

mRNK vakcine

Većina današnjih vakcina koristi oslabljene ili neaktivne forme virusa kako bi sprečile pojavu bolesti. Korišćenje genetskog materijala dovelo bi do stvaranja jeftinijih i boljih mRNK vakcina, koje bi izazvale revoluciju u prevenciji bolesti.

Bolji unos lekova

Ako svakog dana u isto vreme treba da popijete neki lek, znate koliko često to zaboravite. Kompanija „Itarsija“ napravila je uređaj koji se ugrađuje u kožu čoveka i koji polako oslobađa lekove u krvotok tokom određenog vremenskog perioda. To bi moglo da pomogne u borbi protiv mnogih bolesti.

foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija

Od svih inovacija, naš način života će najviše transformisati veštačka inteligencija. Biće tu i problema poput viška ljudskih radnika, s kojim ćemo morati da se izborimo, ali će naši životi biti produktivniji, efikasniji i lakši.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track