Italijani prodaju selo na Ibeju!

Cena sitnica

Italijani prodaju selo na Ibeju!

Tech -
Selo Pratariča u Toskani, 40 kilometara od Firence, košta 2,5 milona evra

RIM - Selo Pratariča u Toskani, 40 kilometara od Firence, stavljeno je na prodaju po ceni od 2,5 milona evra na veb sajtu Ibej.

Selo koje se nalazi na nadmorskoj visini od 850 metara i ima predivan pogled na dolinu Kasentino nenaseljeno je već 50 godina. Nekadašnji stanovnici Pratariče, koji su se bavaili uglavnom poljoprivredom i uzgajanjem ovaca, odlazili su u grad u potrazi za boljim životom, pretvorivši ga u selo fantoma.

Manastirska parohija, koja je vlasnik 25 kuća od drveta i osam hektara zemlje, dala je oglas na Ibeju o prodaji ovog zaseoka za 2,5 miliona evra.

"Agencije za nekretnine godinama su bezuspešno pokušavale da prodaju selo, ali ovog puta oglas na Ibeju privukao je veliku pažnju", izjavio je za londonski "Gardijan" Luka Santini, gradonačelnik Stije, najbližeg okolnog grada.

"Italija proživljava duboku ekonomsku krizu i prinuđena je da prodaje. Pronalaženje kupaca preko uobičajenih trgovačkih mreža je skupo, dok je i-Bej besplatan, a privlači ogroman auditorijum. Od sada će se na ovom sajtu viđati češće oglasi za prodaju italijanskih sela i dvoraca", prokomentarisao je Karlo Manji, italijanski agent za nekretnine.

Za obnovu sela biće potrebno ulaganje od oko milion evra. Budući vlasnik će morati da rekonstruiše razrušene drvene kuće, izvrši elektrifikaciju sela, kao i da izgradi put. Za sada se do selo jedino peške može stići.

Pratariča je jedno od stotinak napuštenih italijanskih sela. Jedan broj investitora trenutno pokušava da ih transformiše u hotelske komplekse, staračke domove ili spa centre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track