Najnovije vesti

KOMPANIJA IZ SAD PRETEKLA DIVOVE Savitljivi ekran postao stvarnost
Foto: Profimedia

NOve tehnologije

KOMPANIJA IZ SAD PRETEKLA DIVOVE Savitljivi ekran postao stvarnost

Tech

Telefon i tablet Uređaj FlexPai ima ekran dijagonale 7,8 inča (20 centimetara) sa rezolucijom od 1.920x1.440 piksela  

Savremena tehnologija razvija se velikom brzinom koju jedva mogu da isprate i scenaristi naučnofantastičnih filmova u Holivudu. Dokaz za to je "FlexPai", prvi telefon i tablet na svetu sa savitljivim ekranom.

Dve kamere

Kompanija "Royole" iz Kalifornije, predstavljajući ovaj uređaj, pretekla je gigante poput "Samsunga" ili "Huaveja". Ekran na njemu se savija od nula do 180 stepeni, kada postiže maksimalnu veličinu od 7,8 inča (20 centimetara). Rezolucija ekrana je 1.920x1.440 piksela. Uređaj podseća na deo scenografije za neki film iz budućnosti. - U ovaj uređaj smo integrisali nekoliko proizvoda. On je savršeno rešenje između velikih ekrana visoke rezolucije i malih ekrana na mobilnim telefonima - rekao je doktor Bil Liu, osnivač kompanije. Za pokretanje masovne proizvodnje ovog uređaja neophodno je još 20 miliona dolara. Ekran je prošao testove izdržljivosti i bez ikakvih posledica je savijan preko 200.000 puta. Uređaj poseduje i dve kamere od 20 i 16 megapiksela kako bi video-snimci i fotografije bili što oštriji za prikazivanje. Kompanija "Royole" je svoj telefon predstavila u Pekingu. U početku će se prodavati samo preko interneta. U zavisnosti od opreme, tj. prostora za skladištenje podataka, cena će mu se kretati od 1.375 evra za verziju sa 128 gigabajta, pa naviše.

Standardna oprema

Proširiva memorija, otključavanje pomoću otiska prsta, USB priključak su već standardni deo opreme za ovu vrstu uređaja. Čitav sistem pokreće čip "Snapdragon 8150". Pošto telefon dolazi s baterijom od 3.800 mAh, što je kapacitet koji je po pravilu dovoljan za jedan dan korišćenja kod standardnih telefona s jednim ekranom, pitanje je kakav će biti radni vek ovakvog telefona koji ima mnogo veći ekran.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...