MISTIČNA ELEGANCIJA SA 5G SNAGOM: Zašto vivo sve više osvaja tržište – model Y72 može da nasluti odgovor!
Foto: Promo

MISTIČNA ELEGANCIJA SA 5G SNAGOM: Zašto vivo sve više osvaja tržište – model Y72 može da nasluti odgovor!

Tech -

Željno smo isčekivali da se neki model kompanije vivo nađe na Kurirovom testu, obzirom da se ova kompanija probija na svetsko tržište velikom brzinom. Sa rastom od 27 odsto u odnosu na prošlu godinu, vivo je u top 5 proizvođača na globalnom nivou po broju isporučenih pametnih telefona.

Ova kineska kompanija osnovana 2009. godine privlači sve više „svetla“ svetske pozornice pametnih telefona, naročito u „srednjoj“ cenovnoj klasi. Zanimljivost vezana za ovu kompaniju je i to što svoje modele testiraju pod ekstremnim uslovima, od zamrzavanja na -40 do „pečenja“ u saunama na 75 stepeni, a testiraju i njihovu izdržljivost pri padovima i tokom intenzivnog korišćenja.

Vivo
foto: Promo

Pred nama je njihov noviji model, vivo Y72 5G, lansiran krajem marta ove godine.

Moramo da priznamo da nas je ovaj model oduševio već kod samog dizajna, što bi se reklo, na prvi pogled.

Lagan u ruci, sa 193 grama, model je vrlo tanak (kao što se vidi na slikama – svega kao nekoliko kovanica, ili hemijska olovka), a pozadina, matirana sa nijansama metala daje zbilja utisak elegancije.

1 / 8 Foto: Nikola Anđić

Potpuno praktičan za rukovanje, atraktivan telefon, naročito sa sjajnim metalnim krugovima koji okružuju kamere i daju poseban šmek pomalo mističnom izgledu telefona. Kompletan utisak daje i 3D luk, koji u kombinaciji sa svega 2.7 mm širokim okvirom zaista ubira sve bodove za dizajn i sofisticiranost.

Dolazi u dve nijanse: dream glow, gde vladaju ljubičasta i plava boja sa nijansama, i graphite black, kod koje se srebro „igra“ sa nijansama crne, i čini je nalik na noćno nebo, sa svim svojim „ukrasima“.

Sa strane je ugrađen i tanki, tzv bočni taster, zgodan da kroz čitač otiska prsta olakša otključavanje uređaja. Korisno je naglasiti da model pruža i otključavanje putem skeniranja lica.

Ekran od 6,68 inči i rezolucijom od 2408x1080 pruža dobro vizuelno iskustvo i zadovoljavajući spektar boja, i prijatan je za rad i gledanje video snimaka. Ovo je model koji nam pruža onaj osećaj zaista „velikog“ ekrana, pa je naša pretpostavka da bi to moglo da se naročito dopadne gejmerima. Odnos ekrana i kućišta je 90.6 odsto.

Što se baterije tiče, sa 5000mAh, možemo reći da će korisnici biti više nego zadovoljni, i da je to najbolje što tržište trenutno nudi. Podržava brzo punjenje uz punjač od 18W, pa smo za pola sata, na našem testiranju sa 2 odsto stigli do skoro 30 odsto baterije.

Kada je u pitanju procesor modela, reč je o MediaTek Dimensity 700 7nm 5G čipu, sa brzinom od 2,2 GHz. Kompanija akcenat stavlja na performanse kada je u pitanju 5G mreža. Telefon dolazi sa 8 giga RAM i 128 giga memorije za skladištenje podataka.

Što se kamera tiče, rezultati su ispred vas. Mi smo bili zadovoljni i fotografijama koje smo napravili vani, i onim unutra.

1 / 7 Foto: Kurir

Y72 dolazi sa sistemom za snimanje od 64 MP, sa 3 objektiva i četiri glavne funkcije: ultra-HD, ultra široki režim, bokeh i makro snimanje. Glavna kamera jasno beleži svet oko sebe i dolazi sa priličnim brojem funkcija za obrađivanje vaših fotki, sa dosta filtera, „bjuti“ efekata, igranja sa svetlošću i nijansama – svideće se svima kojima su dobre fotografije „must have“ na telefonima. Tu je i ultra široki režim, koji sa 120 stepeni i 8 MP donosi pristojne pejzaže. Prednja kamera je sa 16 MP sasvim prilagođena i za stvaranje noćnih selfija, pa nećete morati da brinete o tome da li vam je lice dovoljno osvetljeno.

Što se snimaka tiče, istakli bismo to da uz pomoć EIS tehnologije možete da stabilizujete vaš snimak prilično uspešno, što je, naročito za one „nastale u pokretu“, više nego važno.

Što se samog rada na telefonu tiče, vivo je odlučio da vam olakša život sa Multi turbo, koji pametno poboljšava performanse telefona tokom upotrebe, naročito ako otvarate više zahtevnih aplikacija ili igrica. Model dolazi sa Funtouch operativnim sistemom, u verziji 11.1 – koji bismo opisali kao jednostavan, vizuelno ugodan i praktičan.

iManager opcija je naš favorit jer optimizuje performanse telefona u nekoliko poteza, i čuva bezbednost uređaja.

Ovaj model dizajnom i brzinom donosi neke od prednosti premium uređaja, i uz brz procesor, odličnu kameru i olakšane funkcije tokom rada svakako je jedan od favorita srednje klase.

Maloprodajna cena uređaja kreće se oko 40.000 rsd.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track