Ruski S-400 obara rakete iz kosmosa
Foto: Ria Novosti

Raketni sistem zbog koga su zvezdani ratovi nemogući

Ruski S-400 obara rakete iz kosmosa

Tech -
To je mobilni raketno-zenitni guseničar sa veštačkim intelektom i sistemom obezbeđenja života posade

MOSKVA - Ruske oružane snage su danas naoružane zenitno-raketnim kompleksom S-400 koji može da obara mete u bliskom kosmosu, kao i krstareće rakete koji lete na supermaloj visini. To je dostojni neproporcionalni odgovor na razvoj američkih vojnih kosmičkih programa.

Kada je Barak Obama odlučio da ubrza stvaranje kosmičkog štita nad zvezdano-prugastom teritorijom, on, izgleda nije uzeo u obzir najvažniji činilac streteškog registra, naime, razvoj raketnih snaga Ruske Federacije.Ustvari zar je on mogao da se ozbiljno odnosi prema zemlji, koja sa gledišta svetskih posmatrača nije u stanju da uhoda tehnologiju rakete Buzdovan, kojom moraju da budu naoružane APL nove generacije? Eksperti sigurno znaju da Rusi mogu samo da povećavaju snagu naboja, a razrada superpreciznog oružja transkontinetalne klase nije njihov fah. Karakteristično je da su mnogi domaći stratezi ruskih medija veselo i vedro podržavali zapadne kollege. Onda je raketa Buzdovan poletela, javlja Glas Rusije.

U znatnom delu ruske libaralne štampe i faktički u čitavoj zapadnoj ta je vest bila dočekana ledenim ćutanjem, iza koga se krila očigledna zbunjenost. Kako da se ne zbune kada je bilo verodostojno dokazano da Rusi nemaju potencijal za razvoj raketnih snaga strateške namene. Pogrešili ste, gospodo! Ispalo je da potencijal postoji. Dakle ne sme se kriviti Barak Obama za odsutnost strateškog mišljena. Kada prihranjuješ klijente, zaboraviš da ne oni određuju pravu situaciju u svetu.

Dakle, ruske RSSN na čelu sa glavnim preduzećem grane Almaz Antej koja je spojila sve najbolje razrade u oblasti izrade raketa tokom poslednje decenije, demonstrirale su svoju vitalnost. Zato nije ni čudna pojava u naoružanju dva ruska puka – u Kalinjingradu i Elektrostalji novih kompleksa S-400.

Šta je to S-400? To je mobilni raketno-zenitni guseničar sa veštačkim intelektom i sistemom obezbeđenja života posade. Važno je da se istakne, da do predstartne pripreme, odnosno do momenta puštanja u pogon motora rakete tehnički je nemoguće odrediti pomoću aktivnih ili pasivnih sredstava praćenja mesto nalažena kompleksa, on se slobodno kreće teritorijom verovatne dislokacije.A sada glavno. S-400 je jedinstveni kompleks jer omogućuje pogađanje meta koje se nalaze u bliskom kosmosu, odnoosno na visini 27 kilometara. Ako neka balistička raketa ili objekat, lansiran sa američkog ili bilo kog drugog satelita, uđe u atmosferu u zoni odgovornosti S-400, on će biti odmah, u prevodu sa latinskog, Poslednje obrazloženje kralja. U našem slučaju poslednje obrazloženje protiv zvezdano-kosmičkih ratova, prenosi sajt veseljenska .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track