I posle Berlinskog zida, razlika u Berlinu uočljiva iz svemira!
Foto: Kris Hatfild

Neverovatno

I posle Berlinskog zida, razlika u Berlinu uočljiva iz svemira!

Tech -
Pukovnik Kris Hedfild fotografisao je ovaj grad iz Međunarodne svemirske stanice (ISS), a razlika između istočnog i zapadnog dela je jasno vidljiva, rasveta u zapadnom delu grada znatno je jača

Berlinski zid je možda nestao fizički, ali podeljenost nemačkog glavnog grada je i dalje jasno vidljiva. Pukovnik Kris Hedfild fotografisao je ovaj grad iz Međunarodne svemirske stanice (ISS), a razlika između istočnog i zapadnog dela je jasno vidljiva, rasveta u zapadnom delu grada znatno je jača.

Kanadski astronaut postao je zvezda društvenih mreža zahvaljujući svojim pokušajima da normalizuje boravak u svemiru prenoseći svoja iskustva putem društvenih mreža.

Njegova fotografija Berlina nastala je sa visine od oko 320 kilometara, a linija nekadašnjeg zida jasno je vidljiva zahvaljujući razlici u osvetljenosti istočnog i zapadnog dela.

"Berlin je bio podeljen na dva dela više od 40 godina, a mislim da smo napravili priličan napredak za ovih 20 godina otkako je srušen. Nažalost, nismo imali toliko novca da izjednačimo ova dva dela grada“, objasnila je Krista Mientus-Širmer iz uprave grada Berlina.

Pored razlike u osvetljenosti, u Berlinu su ostali još neki tragovi nekadašnje podele.

Termin "Mauer im Kopf" (Zid u glavi) ukazuje na jasne političke opredijeljenosti stanovnika istočnog i zapadnog dela. Rasveta u Berlinu bi trebalo da bude izjednačena do 2050. godine, usled pokušaja da se prebace na ekološku rasvetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track