JEZIČKA RASPRAVA: GIF ili džif?

Lome se koplja

JEZIČKA RASPRAVA: GIF ili džif?

Tech -
Vilhajt je za list Njujork tajms rekao da ga ljuti što rasprava oko izgovora još nije gotova i da je Oksfordov rečnik engleskog jezika (OED) pogrešio što je napisao da se početno "g" može izgovoriti na oba načina. Predstavnici OED su za BBC rekli da nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se reč izgovarati.

LONDON - Izumitelj računarskog grafičkog formata za razmenu slika GIF Stiv Vilhajt (Steve Wilhite) poručio je da se akronim njegovog pronalaska izgovara s početnim "dž", a ne "g", piše britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC). Vilhajt je za list Njujork tajms rekao da ga ljuti što rasprava oko izgovora još nije gotova i da je Oksfordov rečnik engleskog jezika (OED) pogrešio što je napisao da se početno "g" može izgovoriti na oba načina. Predstavnici OED su za BBC rekli da nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se reč izgovarati. Sukob mišljenja podudario se s ceremonijom dodele Vebi (Webi) nagrada za internet tehnologiju na kojoj je Vilhajtu dodeljeno prinzanje za životno delo. Kada mu je uručena nagrada, na ekranima je prikazana njegova poruka: "Čita se "džif".

Softverski inženjer napravio je Graphics Interchange Format 1987 godine. Vilhajtova tehnika za kompresovanje podataka omogućila je brzo slanje slika elektronskom poštom. Format je omogućio i skidanje slika u boji - što do tada nije bilo moguće, a njegovoj popularnosti dodatno je doprinela činjenica da podržava animacije. Što se imena formata tiče, jedan sajt posvećen izgovaranju reči Gif dugo je skupljao dokaze da se ona čita upravo kao Džif. Kao jedan od razloga navedeno je da je zamisao bila da ime zvuči kao popularni brend američkog putera od kikirikija - koji je, kako se šaljivo navodi, uz pepsi i čips "jedna od tri osnovne namirnice programera". BBC, međutim, piše da britanski korisnici ne bi shatili tu aluziju. Glavni urednik OED Džon Simpson rekao je da, bez obzira na korene reči, činjenica da je mnogo ljudi izgovara sa "g" čini tu opciju prihvatljivom. Američki rečnik engleskog jezika Ameriken heritidž takođe navodi da se su oba izgovora reči GIF dozvoljena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track