MALVER KIDNAPER: Plati i otključaćemo ti računar!

Neverovatno

MALVER KIDNAPER: Plati i otključaćemo ti računar!

Tech -
Kriminalne grupe koje distribuiraju ove programe zahtevaju od korisnika da plate otkup da bi povratili kontrolu nad računarima

Prošle godine zabeležena je ekspanzija napada "ransomware" malicioznim programima koji zaključavaju sisteme zaraženih računara tako da računari postaju neupotrebljivi. Kriminalne grupe koje distribuiraju ove programe zahtevaju od korisnika da plate otkup da bi povratili kontrolu nad računarima. Korisnici se sa ovim problemom bore na različite načine, tražeći pomoć na blogovima i forumima kako bi pristupili zaključanim računarima bez plaćanja otkupa.

Autori "ransomware" Reveton svesni su da prisustvo ovog malvera na sistemu ugrožavaju ne samo antivirusni programi, već i sami korisnici koji pokušavaju da uklone malver sa računara. Takođe, autori malvera znaju da svaka infekcija i zaključavanje računara neće rezultirati plaćanjem, tako da su pronašli još jedan način za zaradu: krađu lozinki.

Reveton koristi brojne automatizovane "exploit" alate za napade, kao što je "Blackhole", kao vektore infekcije.

Meta ovih napada su ranjivosti u MS ofisu, Internet eksploreru, kao i komponente pretraživača kao što su "Adobe Flash" i "Java". Nakon što je u januaru ove godine Java exploit CVE-2013-022 dodat exploit alatima, došlo je do drastičnog porasta infekcijama Reveton "ransomware".

Do infekcije obično dolazi kada žrtva poseti sajt sa koga kreće napad, ali napad takođe može započeti fišing porukama koje sadrže maliciozne priloge.

Kada se Reveton nađe na sistemu, on kontaktira server za komandu i kontrolu (C&C server). On preuzima informacije o internet provajderu, gradu, državi u kojoj se nalazi korisnik i šalje ih svom C&C serveru.

Trojanac preuzima komponentu za krađu lozinki sa C&C servera koja je aktivna u memoriji i može da krade lozinke sa računara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track