KORENI: Svi smo mi Marsovci?
Foto: Shutter.

Život na zemlju stigao s crvene planete

KORENI: Svi smo mi Marsovci?

Tech -
Naučnici tvrde da su dokazi o postojanju atmosfere na Marsu istovremeno i dokaz da je život potekao s te planete. Mikrobi mogu da opstanu u svemiru i prežive ulazak u atmosferu, tako da je moguće da su meteorima došli do Zemlje

NJUJORK - Naši preci su bili mali zeleni.Istorija astronomije je istorija marginalizacije života na Zemlji, tvrde naučnici.Nekad se verovalo da se Sunce okreće oko Zemlje, pa je otkriveno da se naša planeta okreće oko Sunca. Zatim se smatralo da je Sunce u centru kosmosa, ali se pokazalo da je samo jedna od oko 100 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Dugo se mislilo i da su planetarni sistemi jedinstvena pojava, pa se opet dogodilo da otkrijemo i prve egzoplanete. Najnovija otkrića pokazuju da svemir obiluje takvim planetama.Izdržljivi mikrobiZbog novih dokaza, mnogi naučnici su došli do zaključka da je život na Zemlji u stvari potekao s Marsa. Dok jedni tvrde da je to malo verovatno, drugi smatraju da je to skoro sigurno, a najnovija otkrića - da je atmosfera na Crvenoj planeti postojala pre oko četiri milijarde godina, a da je na Zemlji nastala pre oko 2,5 milijardi godina, o čemu je Kurir već pisao - potvrđuju ovu teoriju.Da je ta teorija vrlo verovatna, pokazala su i istraživanja američke svemirske agencije NASA. Na poslednjem letu spejs-šatla „Kolumbija“ Katarina Konli, biolog NASA, ispitivala je da li mikrobi mogu da prežive boravak u svemiru. I, naravno, pokazalo se da su ovi organizmi sposobni da prežive let kroz svemir, ali i povratak u atmosferu.Rodbinske vezeSada je dokazano da je pre nekoliko milijardi godina Mars imao vodu i atmosferske uslove u kojima je mogao da nastane život. Udari meteorita su u međuvremenu mnogo puta izbacivali materijale sa Zemlje na Mars i s Marsa na Zemlju, pa je moguće da su mikrobi na našu planetu stigli upravo s Crvene planete, koja je vremenom postala nenaseljiva.- Ako nađemo mikrobe na Marsu, verovatno će biti poput nas. Mogli bi biti u rodbinskim vezama s nama. Moguće je da smo mi, u stvari, Marsovci - kaže Konlijeva.Da ta teorija nije bez osnova, pokazuje i nedavno otkriće borona, gradivnog elementa RNK i samim tim osnovnog sastojka života, otkrivenog u meteoritima koji su na Zemlju stigli s Marsa pre 700 miliona godina.

Razmena materijala... Meteori putuju od Marsa do Zemlje
Razmena materijala... Meteori putuju od Marsa do Zemlje

Druge vrste životaDmitar Saselov, profesor astronomije s Harvarda, kaže da su mnoge pretpostavke o životu van Zemlje doskoro bile samo teorije, ali da su dokazi o postojanju planeta van Sunčevog sistema pokazali da je moguće da tamo postoji i život. Osim toga, dodaje on, dosad se tražio samo život zasnovan na ugljeniku, poput našeg, ali je moguće da postoje i organizmi zasnovani na silicijumu ili bilo čemu drugom.

O životu- Mars je imao atmosferu bogatu kiseonikom pre oko četiri milijarde godina.- Zemlja je dobila atmosferu bogatu kiseonikom pre oko 2,5 milijardi godina.- Život na Zemlji je nastao pre oko 3,5 milijardi godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track