POSLE GODINU DANA U SVEMIRU: Astronaut Skot Keli i njegove ruske kolege vratili su se na Zemlju
Foto: Facebook/screenshot

Sleteli u Kazahstan

POSLE GODINU DANA U SVEMIRU: Astronaut Skot Keli i njegove ruske kolege vratili su se na Zemlju

Tech -
Skot Keli, američki astronaut i njegove ruske kolege posle godinu dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratili su se na Zemlju.

Source: Astronaut Scott Kelly reflects after 11 months in space by ReutersNews on Rumble

Skot Keli, Mihail Kornijenko i Sergej Volkov su u 5.25 časova sleteli u Kazahstan. Keli i Korijenko su u svemiru proveli 340 dana. Njihova uspešna misija ohrabruje NASA da će jednog dana biti u mogućnosti da astronaute šalje na višegodišnja putovanja do Marsa.

Watch NASA's NASA Astronaut Scott Kelly return to earth after 340 days in space. Full story: http://nbcnews.to/1OO2Xte

Posted by NBC News on Tuesday, March 1, 2016

Keli se sa ISS vratio sa dva postavljena rekorda.

Proveo je 340 uzastopnih dana u svemiru, više nego bilo koju drugi Amerikanac. Internacionalni rekord i dalje drži Valeri Poljakov, koji je proveo 437 dana na svemirskoj stanici Mir.

Keli takođe drži rekord za američkog astronauta koji je ukupno proveo 540 dana u svemiru, Ipak, Genadi Padalka, ruski astronaut, drži rekord sa 879 dana.

Njegova misija, ipak, nije bila obaranje rekorda, već naučni eksperiment u kome su se proučavali efekti mikrogravitacije na ljudsko telo, kako bi NASA mogla da pripremi astronaute za duža putovanja do Marsa

Već je poznato da je svemir ekstremno grub prema ljudskom telu. Mišići i kosti atrofiraju u nedostatku gravitacije, vid se pogoršava, a astonauti rutinski pate od insomnije. A ono za šta su doktori iz NASA zainteresovani je kako te promene mogu uticati na astronauta u toku jedne godine provedene u svemiru, za razliku od dosadašnjih šestomesečnih misija.

(Vox)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track