TAJNA SERIJSKOG UBICE: Džek Trbosek bio ili mason ili kraljičin unuk?
Foto: Pro

Misterije i zavere: Enigma iz Londona već više od jednog veka fascinira istražitelje iz celog sveta

TAJNA SERIJSKOG UBICE: Džek Trbosek bio ili mason ili kraljičin unuk?

Tech -
Tokom šezdesetih najpopularnija je bila spekulacija o tome da je ozloglašeni monstrum u stvari bio princ Albert Viktor Kristijan Edvard, unuk kraljice Viktorije, ali postoji i niz drugih teorija o njegovom identitetu

Džek Trbosek je najpoznatiji serijski ubica na svetu! Nevažno je to što je ubijao u Londonu pre 127 godina, što niko nema dokaze o tome ko se krio iza tog imena, pa čak ni da li je ozloglašeni monstrum stvarno postojao. On je jednostavno mračni zločinac za kog su svi čuli i o kome svi imaju teoriju.Tako jedni veruju da se iza zastrašujućeg imena krije grupa masona, drugi misle da je monstrum u stvari bio unuk kraljice Viktorije, treći sumnjaju u imigranta iz Poljske, a neki u lokalnog obućara... A istina je i dalje nepoznata. I daleka taman koliko i te osamdesete godine 19. veka.

Kožna keceljaDžek Trbosek je nadimak koji su mediji dali neidentifikovanom serijskom ubici kasapinu najmanje pet prostitutki u londonskom kraju Vajtčepel 1888. U vreme zločina, i u novinama i u policijskom dosijeu za njega su korišćeni termini „ubica iz Vajtčepela“ i „kožna kecelja“, a ime Džek Trbosek prvi put se pojavilo u pismu policiji osobe koja je tvrdila da je ubica. Taj tekst, nazvan „Dragi šefe“, većina istraživača smatra novinarskom prevarom, napisanom samo da bi se napravila pompa i prodale novine, ali je, bez obzira na to, ono pomoglo da taj ubica dospe na naslovne strane skoro svih evropskih listova tog doba.Trbosek se smatra odgovornim za pet ubistava u siromašnom londonskom kvartu. Sve njegove žrtve bile su prostitutke kojima je prvo presekao grkljan, a zatim im osakatio stomak. To što je izvukao unutrašnje organe bar trima od pet žrtava dovelo je do pretpostavke da je ubica dobar poznavalac anatomije, verovatno hirurg ili barem lekar opšte prakse.

Kraljevska zaveraDžekov krvavi pohod, bar kada je reč o pet najčuvenijih ubistava, trajao je između 31. avgusta i 9. novembra 1888. U tom periodu ubijene su Meri En Nikols, Eni Čepmen, Elizabet Strajd, Ketrin Edouz i Meri Džejn Keli. Nakon toga je, kaže legenda, Džek okačio skalpel o klin i prestao da ubija, a ostavio istraživače da raspravljaju o njegovom identitetu i metodama.- Najstrašniji londonski bauk toliko je popularan da su oko njega stvoreni mitovi i teorije zavere. Prva čuvena teorija nastala je 1928. Prema njoj, Trbosek je u stvari ruski doktor Aleksander Pedačenko, koji je ubijao u saradnji s drugim belogardejcima koji su želeli da izazovu paniku u Britaniji - piše Majkl Njuton u knjizi „Enciklopedija teorija zavere“ .Završio u bolnici On piše da je tokom šezdesetih, najpopularnija bila teorija o tome da je Džek Trbosek u stvari bio princ Albert Viktor Kristijan Edvard, unuk kraljice Viktorije i drugi naslednik britanskog prestola. Prema tim tvrdnjama, princ Edi se zarazio sifilisom i od toga je poludeo, pa je divljao ulicama Londona, a kraljevska porodica je skrivala tragove.Prema Njutonovim rečima, u prilog toj teoriji ide i činjenica da je princ poslat u bolnicu za mentalno obolele, u kojoj je i umro 1892.

Slobodni zidari- Postoje i problemi sa teorijom. Zvanični podaci pokazuju da je Edi u vreme svakog od ubistava bio van Londona, ali zagovornici teorije tvrde da je kraljevskoj porodici bilo veoma lako da te datume falsifikuje. Jedna teorija je i da se princ Edi, inače homoseksualac, udružio sa svojim ljubavnikom Džejmsom K. Stivenom, ženomrscem i jednim od osumnjičenih za ubistva, i da su zajedno klali u Vajtčepelu. Forenzički psihijatar Dejvid Ejbrahamson tvrdi da je u Skotland jardu našao dokumenta koja navode njih dvojicu kao ubice - piše Njuton.Ima i drugih teorija koje uz princa Edija uključuju i slobodne zidare.- Publicista Stiven Najt 1976. izneo je dokaze za drugačiju priču - princ se oženio katolikinjom Eni Kruk i sa njom dobio dete. Kada je kraljevska porodica to saznala, rešila je da uklonei sve koji su znali nešto o tom, za to vreme, skandaloznom braku. Eni Kruk je poslata u psihijatrijsku bolnicu, a pet prostitutki koje su prisustvovale venčanju su ubijene. Pokolj su izveli kraljičin lekar ser Vilijam Gal, umetnik Volter Sikert i kočijaš Džon Netli. Sva trojica su bili masoni, pa su i ubistva sproveli u skladu s masonskim ritualima - objašnjava Njuton.

Majkl Njuton: Princ Edi se navodno zarazio sifilisom i od toga je poludeo pa je divljao po ulicama Londona, a kraljevska porodica je skrivala tragove
Majkl Njuton: Princ Edi se navodno zarazio sifilisom i od toga je poludeo pa je divljao po ulicama Londona, a kraljevska porodica je skrivala tragove

Nova istraživanjaSVE SVALILI NA POLJSKOG EMIGRANTAIstraživač Džeri Louhelajnen tvrdi da je ispitivanjem DNK ostataka na šalu jedne od žrtava otkrio da je Džek Trbosek u stvari bio poljski imigrant Aron Kosminski, inače jedan od šestoro glavnih osumnjičenih tokom potrage 1888. On tvrdi da je DNK našao na šalu otkrivenom kraj jednog od tela, a zatim utvrdio da je reč o Kosminskom zahvaljujući DNK uzorcima potomaka poljskog migranta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track