(VIDEO) OGROMAN USPEH VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Alfago pobedio najboljeg igrača najkompleksnije igre
Foto: Profimedia

Prekretnica

(VIDEO) OGROMAN USPEH VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Alfago pobedio najboljeg igrača najkompleksnije igre

Tech -
Južnokorejski profesionalni igrač igre "go" Li Sedol, osvojio 18 međunarodnih titula, ali danas je priznao poraz protiv Guglovog programa Alfago. Meč je putem Jutjuba pratilo više desetina hiljada ljudi.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

U meču koji je direktno prenošen, "AlphaGo" pobedio je u prvoj seriji od pet mečeva najboljeg svetskog igrača najkompleksnije igre na svetu - "go". Ovo je prekretnica u razvoju veštačke inteligencije.

Prvi korak ostvaren je u oktobru, kada je "AlphaGo", proizvod "Guglovog" odeljenja "Dipmajnd", pobedio evropskog šampiona Fana Huia sa 5:0.

Li je ranije izjavio da ne bi isključio poraz da se meč protiv kompjuterskog programa održava naredne godine, ali da veruje da će pobediti sa 5:0 ili 4:1.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Kompjuteri su poslednjih godina prevazišli ljude u drugim misaonim igrama, uključujući i šah, ali se igra go smatra kao najveći izazov za veštačku inteligenciju zbog svoje intuitivne prirode i složenosti.

Go je misaona igra na tabli između dva igrača. Poreklo vodi iz Kine, gde se zove "vei ći". Igra je stara između tri i četiri hiljade godina, što je čini najstarijom igrom koja se i danas igra po neizmenjenim pravilima. Figure koje se zovu kamenčići, crne i bele boje, stavljaju se na preseke linija na tabli od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija, a postoje i varijante različitih manjih tabli.

Partija počinje na praznoj tabli, a svaki igrač ima 180 figura. Kao teritorija računaju se sve presečene tačke, a vrednost svake je jedan poen.

Svaki kamen postavljen na tablu ima četiri susedna preseka koje igrači nazivaju slobode. Da bi neka grupa kamenova bila živa, mora da ima najmanje dva odvojena slobodna preseka koji se nazivaju oči.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track