OTKRIĆE KOJE MOŽE OTVORITI PROZOR U SVEMIR: Da li su naučnici potvrdili Ajnštajnovo predviđanje?
Foto: Facebook/screenshot

Sveti gral astronomije

OTKRIĆE KOJE MOŽE OTVORITI PROZOR U SVEMIR: Da li su naučnici potvrdili Ajnštajnovo predviđanje?

Tech -
Prema glasinama koje u naučnom svetu od novembra prošle godine kruže, čini se da su američki naučnici detektovali astronomski 'sveti gral', gravitacione talase.

Lorens Kraus, kosmolog Univerziteta u Arizoni, tvitovao je da je primio nezavisnu potvrdu glasine koja cirkuliše već mesecima dodajući: “Moguće je da su otkriveni gravitacioni talasi! Uzbuđen sam!”

U Ligo opservatoriji, (Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) koja koristi detektore u Henfordu, Vašingtonu i Livingstonu da bi tragala za “talasima” u tkanju prostor-vremena, javila se šansa za ovakav eksperiment. Naučnici koji su radili na njemu trenutno pišu rad koji opisuje ono za šta smatraju da predstavlja signal gravitacionog talasa. Ako on postoji, to bi potvrdilo jedno od najznačajnijih predviđanja Alberta Ajnštajna i njegove opšte teorije relativiteta.

Kraus kaže da je 60 odsto siguran u tačnost pretpostavki, ali da ipak mora pogledati podatke koje su naučnici dobili, pre nego što izvuče bilo koji zaključak. Istraživači koji rade na tako velikim međunarodnim projektima obično prvo između sebe ocene verodostojnost, a tek ga onda šalju na štampu i sazivaju konferencije za novinare.

Naučnici su 2014. bili ubeđeni da su uz pomoć teleskopa BICEP2 pronašli dokaz postojanja gravitacionih talasa i već sazvali konferenciju, ali se na kraju ispostavilo da je reč o svemirskoj prašini. “Ovog puta bićemo veoma oprezni. Nema razloga da tvrde nešto u šta nisu sigurni”, kaže Kraus.

Ako se ispostavi da je reč o gravitacionim talasima, astronomi mogu da ih posmatraju u kosmosu na način koji je do danas nemoguće izvesti. “Imali bismo novi prozor u svemir”, kaže Kraus. “Gravitacioni talasi se stvaraju u najegzotičnijim i najčudnijim lokacijama u prirodi, poput ivica crnih rupa. Prilično smo sigurni da postoje, ali za sad nismo u stanju da uz pomoć njih istražujemo svemir”.

Albert Ajnštajn je predvideo da talasi proizvode ekstremno nasilne događaje, poput sudara dve crne rupe. Kako se talasi šire, oni suzbijaju i rastežu tkanje prostor-vremena.

Source: 10 Surprising Facts About Albert Einstein by AceXll on Rumble

(The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track